Az Európai Mobilitási Hét zárásaként ismét lábbal hajtós kismotorokkal, futóbiciklikkel és rollerekkel felvonuló óvodások lepték el a Gáz utcát. A legkisebbek a fenntartható közlekedésre és a környezetvédelemre hívták fel a figyelmet, még az általános iskolás korosztály a Legmobilisabb Osztály címéért vetélkedhetett a Németh László Általános Iskola előtt.

Utolsó állomásához érkezett az Európai Mobilitási Hét programsorozata. Pénteken délelőtt a Németh László Általános Iskolától indulva a ma már hagyományosnak számító kismotoros-futóbiciklis felvonulással, valamint a Legmobilisabb Osztályok vetélkedőjével zárult a fenntartható közlekedést és környezetvédelmet hirdető hét. A Gurulj velünk! kismotoros felvonuláson az óvodás csoportok képviseltették magukat, míg a nyolc állomásból álló vetélkedőn az általános iskolások vettek részt. A Legmobilisabb osztály címet az az osztály nyerte, aki az akadálypályával, közlekedési kvízekkel tarkított feladatokat minél hatékonyabban teljesítette. Az állomásokon a Gaja Környezetvédő Egyesület játékosan mutatta be a környezetvédelem fontos kérdéseit, a Depónia Nonprofit Kft. pedig Gyűjti, a kabalafigura segítségével a szelektív hulladékgyűjtésről kérdezte a gyerekeket.

MobilitasiHet felv2

„Az Európai Mobilitási Hét keretein belül ez az utolsó állomásunk, ami egyben az egyik legszínesebb programunk is.” – fogalmazott Fiáth Beáta, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ rendezvényszervezője. A Gáz utca lezárt részén felvonuló óvodások a környezettudatosságra és a fenntartható közlekedésre hívják fel a figyelmet: tegyük barátságosabbá a világot, és próbáljuk meg lecserélni a járműveinket, gyalogoljunk minél többet. Az óvodások idén is sokféle járművel vettek részt: lábbal hajtható kismotorok, futóbiciklik, rollerek és kerékpárok egyaránt voltak a járművek között.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)