A 2023. évi EuroSkills, azaz a Szakmák Európa-bajnokságán arany- és ezüstérmet szerzett fehérvári versenyzőket fogadta pénteken Székesfehérvár polgármestere a Városházán. Dr. Cser-Palkovics András egy-egy emléklappal köszöntötte a versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó Farkas Bálint Károlyt, Kovács Eriket és Nagy Dánielt.

Egy arany- és egy ezüstéremmel térhettek haza a székesfehérvári fiatalok a Szakmák Európa-bajnokságáról! A Gdanskban megrendezett Euroskills 2023 versenyen Nagy Dániel, a Vörösmarty Technikum volt diákja épületasztalos kategóriában lett a legjobb, míg Kovács Erik és Farkas Bálint, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar hallgatói az ipari robotika versenyben második helyezést értek el.

EuroSkills fogadas2

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalokat pénteken kora délután fogadta a Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki Mészáros Attila alpolgármesterrel közösen egy-egy emléklappal köszöntötte őket a város nevében. A beszélgetésen, amelyen részt vett Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja is, Nagy Dániel a 18 órás versenyről szólva elmondta, három nap alatt kellett egy terv alapján elkészíteni egy ablakkeretet, amely tele volt íves alkatrészekkel. Mint mondta, első pillanattól kezdve szimpatizált a feladattal, így szépen, biztos kézzel haladt a munkálatokkal. Arra törekedett, hogy a legjobbat hozza ki magából, és elérje a célját. Jobb eredményt ért el, mint amire számított, hiszen rekord, kicsivel több mint 92 ponttal lett aranyérmes. A verseny során biztató szavakat kapott felkészítőjétől, Babanecz Csaba Attilától, aki vallja, ezen a szinten eredménytől függetlenül az a legfontosabb, hogy a versenyző azt mondhassa: most sikerült a legjobban!

Az ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben ezüstérmet szerzett Farkas Bálintnak és Kovács Eriknek, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar hallgatóinak a feladat kihirdetését követő első félórában minden gondolatuk az újratervezés körül forgott: egy ipari folyamatot, polírozást kellett szimulálni. Mindenkit megdöbbentett a feladat – mesélték pénteken a Városházán, ugyanis anyagmozgatásos feladatra számítottak. Bíró István, a csapat mentora Széll Károllyal, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának docensével együtt büszke arra, hogy az első meglepetés után szerencsére gyorsan összekapták magukat a csapat tagjai, és ügyesen megoldották.

EuroSkills fogadas3 CserPA

A kiváló teljesítményt nyújtó fiatalok mindhárman egyet értettek abban, hogy a felkészülés egy éve 5-6 év gyakorlatban eltöltött időnek felel meg, annyit tanultak, fejlődtek. Dr. Cser-Palkovics András polgármester a város nevében gratulált. Mint mondta, Székesfehérvár évről évre egyre több európai és világversenyen eredményesen szereplő diákkal, szakemberrel büszkélkedhet, akik ebben a városban, a szakképző intézményekben kaptak jó alapot és bíztatást arra, hogy megmérettessék magukat egyre nagyobb körben. Példaképek ők, akik azt üzenik a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, hogy a fehérvári oktatási intézményekben ezek a képzések elérhetők és a kitűzött célok megvalósíthatók. Ezek a diákok hatalmas előnnyel léphetnek a munkaerőpiacra, és tapasztalatuk átadása az oktatásban is nélkülözhetetlen. Éppen ezért meg kell találni azt a kompromisszumot, és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán megvalósuló SCIENCE park erre remek lehetőséget kínál majd, hogy ezek a kiváló szakemberek fehérvári munkavállalóként folyamatosan fejlesszék magukat és tudásukat adják át a következő generációknak.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)