Székesfehérvári Királyi Napok megnyitóját augusztus 13-án, vasárnap este tartják a Zichy-színpadon, a Királyi Táncpódium – Familia Alba produkcióval, ami a Királyi Napok Folkfesztivál kezdete is egyben. Vasárnap este hétkor nyitják meg az Osszáriumot a Nemzeti Emlékhelyen, de már délelőtt családi mesés program kezdődött a Táncházban, a Belvárosban pedig zajlanak a Fehérvári Mézünnep programjai.

Ma 11.00 órakor Királyi Játéktér kezdődött a Táncházban, a Királyi Napok Folkfesztiválhoz kapcsolódóan. A Jancsi és Juliska édes álma című interaktív előadás a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely közös produkciója, amely családi történetté varázsolja a Grimm testvérek klasszikus meséjét.

19.00 órakor ünnepélyes keretek között nyitják meg a hajdani uralkodóink föli maradványait őrző Osszáriumot a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkertben. A hagyományos esemény keretében tiszteletadás lesz, és a résztvevők elhelyezhetik az emlékezés virágait. A Nemzeti Emlékhely ingyenes látogatható a Királyi Napok teljes időtartama alatt, augusztus 13-a és 20-a között 9.00-től 20 óráig.

19.30 órától a Zichy-színpadon kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok ünnepélyes megnyitója. A Királyi Táncpódium – „Familia Alba” című produkcióban az Alba Regia Táncegyüttes, valamint az utánpótlás és a szenior csoport működik közre. Ünnepi köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A gálaműsor egyúttal az augusztus 13-15-e közötti Királyi Napok Folkfesztivál nyitó produkciója is lesz.

Ezután a Tánházban tölthetjük a vasárnap estét, garantáltan jó hangulatú szórakozással. 22.30 órakor a Királyi Folkesték keretében Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák adnak koncertet, majd éjféltől beindulnak a Fészer Folkesték is, ahol ezúttal a Galiba zenekar húzza a talpalávalót. Jegyinformáció.

Szintén vasárnap érdekes programok zajlottak és még zajlanak a Fehérvári Mézünnep keretében a Belvárosban. Délután a mézlovagrendek és a Mézkirálynő – a tatai Bajor Bőrnadrágos Banda fúvószenekar kíséretével – felvonultak a Belvárosban. Az Országzászló térre érkeztek, ahol ünnepi köszöntőket követően mézlovagavatásra került sor.

Székesfehérvár Királyi Napok idején kirakodóvásár is várja a látogatókat a Belvárosban.