Ünnepélyes keretek között, a város vezető tisztségviselőinek és a gazdasági élet szereplőinek jelenlétében adták át a „Székesfehérvár Gazdaságáért” díjat csütörtökön este a Városháza Dísztermében. 2023-ban az elismerést a Székesfehérvári Szakképzési Centrum vehette át a város gazdasági fejlődésének előmozdítása érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért.

A „Székesfehérvár Gazdaságáért” díjat évente egy alkalommal adományozza Székesfehérvár Önkormányzata. A díj annak a szakmai közösségnek, csoportnak vagy szervezetnek adományozható, amelynek tagjai a szakmában elismert, köztiszteletben álló személyiségek és tevékenységükkel hozzájárulnak Székesfehérvár gazdasági életének fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez. 2023-ban a Székesfehérvári Szakképzési Centrum nyerte el az elismerést.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum részeként működő, nagy tradíciókkal rendelkező tizenegy szakképző intézményben a változó munkaerőpiaci igényeket figyelembe véve, modern, piacképes szakmai ismeretekkel és gyakorlattal képezik a tanulókat. A Centrum 2015-ös megalakulása óta elhivatottan dolgozik azért, hogy a tanulók a legkorszerűbb szakmai ismereteket szerezhessék meg, tizenegy iskolájuk meghatározó szerepet tölt be a város és a régió szakemberképzésében. Céljuk, hogy a változó világhoz alkalmazkodni tudó, biztos szakmai tudást birtokló, a jövő feladataira is felkészült, boldog szakembereket képezzenek.

Szfv gazd dij23 3 CserPA

A Városháza Dísztermében rendezett ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket. A polgármester arról beszélt, hogy bár nehéz volt 2023, de talán kevésbé volt olyan nehéz év, mint egy esztendővel ezelőtt gondolták volna. A helytálláshoz azonban kellett a cégek és a gazdasági szereplők rugalmassága, hiszen, mint fogalmazott: bár befolyásolni a világ gazdasági folyamatait nem lehet, Székesfehérvár jól reagált rájuk. A foglalkoztatottsági adatok emelkedtek a tavalyihoz képest, csakúgy, mint a helyi adó bevételek, melynek köszönhetően biztosítható a város stabil működése és számos beruházás, fejlesztés elindítása.

A városvezető elismerően szólt az idei díjazottról. „Idén egy olyan közösséget díjazunk, ami ugyan látszólag a gazdaságon kívül van, de nélküle nincs gazdaság, hiszen szakképzés nélkül nem lehet fejlődni. Díjazzuk azokat, akik tanárként, oktatóként, igazgatóként, vagy éppen diákként nap, mint nap részt vesznek a szakképzésben.” – köszöntötte a Szakképzési Centrum képviselőit dr. Cser-Palkovics András, aki hozzátette: a díj egyben azt is üzeni, hogy Székesfehérváron van szakképzett munkaerő és kiváló szakmai képzés zajlik az intézményekben. Kiemelte, hogy a Centrum számos partnercéggel dolgozik együtt, amelyek sokszor oktatót, infrastruktúrát biztosítanak a közös munkához.

Szfv gazd dij23 2

A díjat a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja, Kulcsár Szilvia és főigazgatója, Horváth Lajos Zoltán vette át dr. Cser-Palkovics András polgármestertől.

Kulcsár Szilvia úgy fogalmazott: meglepő, de egyben felemelő érzés, hogy ők vehették át a díjat. Meglepődött, hiszen az ilyen díjakat ritkán kapja oktatási intézmény, azonban ez is azt jelzi, hogy értékelik a Centrumban és intézményeiben zajló szakmai munkát. „Az intézményekben nagyon régóta végeznek kiváló szakmai munkát. Ez a díj az összes intézményvezetőnek, igazgatónak is szól, akikre nagyon büszke vagyok.” – fogalmazott a kancellár, aki külön köszönte a partnercégek egész éves együttműködését is.

Az ünnepségen a Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum zeneművész tehetségei működtek közre, akik Michael Bublé Sway, Stevie Wonder Isn’t she lovely, valamint Horváth Charlie Jég dupla whiskey-vel című dalát adták elő.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)