Tavaly szilveszterkor sem maradtak munka nélkül Fejér Vármegye tűzoltói: kigyulladt tujákhoz és égő tűzijáték-maradványokhoz riasztották őket Dunaújvárosban és Bodajkon. Bicskén szintén pirotechnikai termék okozott tüzet, a családi ház udvarán meggyújtott tűzijáték eldőlt és berepült a garázsba, ahol az ott tárolt tárgyak, valamint a tetőszerkezet is lángra kapott. A bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók fékezték meg a tüzet, a gyors beavatkozásuknak köszönhetően a lángok a lakóházra nem terjedtek át.

Annak érdekében, hogy az idén a hasonló eseteket elkerüljük, érdemes már a tűzijátékok vásárlásánál odafigyelni. Soha ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy „csomagtartóból”, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk a kocsiban.  Hazaérve a fűtőeszköztől, a tűzhelytől távolabb tartsuk szilveszterig, mert hő hatására a pirotechnikai termékek idő előtt működésbe léphetnek. Fontos, hogy ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá. Ha valamelyik tűzijáték vizes lett, azt még azután se használjuk, miután megszáradt, mert nem lesz biztonságos a működtetése. A tűzijátékokat nem szabad megbontani, vagy átalakítani.

A legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok magyar nyelvű használati utasítással rendelkeznek, amelyek betartása különösen fontos. Az utasítás részletesen tartalmazza, hogy milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani. Ha erős a szél ne tűzijátékozzunk. Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre. A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől.

A szilveszteri tűzijátékokat nem szabad a házak, különösen a társasházak ablakából, vagy erkélyéről indítani, mert rendkívül tűz- és balesetveszélyes.

Az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak a kihűlése után dobjuk a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg kukák, a kukákhoz közel álló autók, épületek.

Az év utolsó napján ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem. A kutyát, ha lehet engedjük be a lakásba, vagy biztonságosabb helyre, kapcsoljuk be neki a tévét, vagy a rádiót, hogy kevésbé hallja a durrogást, fokozottabban figyeljünk rá és nyugtassuk az este folyamán. Szilveszter éjszaka a nagy zajhatástól sok kutya megriad és elszökik, beszorul, beesik valahová, majd a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat.

Szilveszter éjjel Fejér vármegyében az év többi napjához hasonlóan hetven tűzoltó van készenlétben húsz tűzoltóautóval. Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot látunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

(Katasztrófavédelem)