A Városháza Dísztermében ülésezett szerdán délelőtt a Városi Idősügyi Tanács. A bővülő testület tagjait dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a VIT elnöke tájékoztatta a 2024-ben megvalósuló kulturális és sportrendezvényekről, az egészségügyi szűrőprogramokról, a 65 év felettieknek járó egyszeri juttatásról és az idősügyi szervezeteket támogató pénzügyi forrásokról.

Átalakuló, kibővülő tagsággal működik mostantól a Városi Idősügyi Tanács Székesfehérváron. A város Önkormányzata elfogadta a helyi nyugdíjas klubok azon javaslatát, hogy valamennyi klub vezetője, valamint az idősüggyel foglalkozó tanácsnokok, intézményvezetők tagjai legyenek a testületnek. A szerdai ülés már ebben a körben zajlott a Városháza Dísztermében.

Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester, a VIT elnöke tartott átfogó, általános tájékoztatót a 2024-es esztendőről. Elhangzott többek között, hogy idén a tervek szerint minden hagyományos kulturális, szórakoztató és sportrendezvényt, programot megtartanak Székesfehérváron. A COVID-járvány előtt megszokott, normál keretek között készül a város március 15-re, a Fehérvári Halünnepre, a Sportmajálisra, az Emlékhelyek Napjára stb., az Idősek Világnapját a tervek szerint október 2-án, míg a Nyugdíjas Karácsonyt december 13-án tartják majd. A VIT ülésének résztvevői tájékoztatást kaptak az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Székesfehérvári Balett Színház évadtervéről, továbbá a városi sportprogramokról, mozgási lehetőségekről, az idősek számára kifejezetten javasolt nordic walking-foglalkozokról és a Nyitott Tornatermek programról.

VIT idosugyi tanacs24 1 CserPA

Elhangzott, hogy idén emelt összegű, tízezer forintos egyszeri támogatást vehetnek igénybe a fehérvári lakcímmel rendelkező, 65 év feletti időskorú polgárok. A legfrissebb információk szerint eddig több mint 14 ezer kérelem érkezett, melyek feldolgozása folyamatosan zajlik. A jogosultak a 2024-es év bármely időszakában benyújthatják a kérelmet a Polgármesteri Hivatalban és a város honlapján is elérhető adatlap kitöltésével. A 65. életévüket idén betöltők ezt az időpontot követően igényelhetik a támogatást. A nyugdíjas közösségek, klubok számára a polgármesteri és a képviselői pénzügyi keretből, valamint pályázatok útján biztosítják a támogatásokat a működéshez.

Székesfehérvár polgármestere a folytatódó városi szűrőprogramokról is tájékoztatta a VIT tagjait. Mint elhangzott, az első idei szűrőnap március 2-án, a Maroshegyen, a Gárdonyi Géza Művelődési házban lesz, majd március 23-án a MCC Székesfehérvári Képzési Központjában (Táncsics u. 2.), MÁJUS 11-ÉN PEDIG A TÓVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN lesznek a következő alkalmak.

Az ülésen Farnady Judit, a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány projektvezetője tartott tájékoztatót a közelmúltban megalakult Idősödésügyi Tanácsadó Testületről, annak céljairól és feladatairól.

(ÖKK, fotó: Kiss László)