Miniszteri közreműködéssel adták át Székesfehérváron Magyarország 15. Áldozatsegítő Központját. A Piac tér 4. szám alatt, az autóbusz-állomás szomszédságában található új intézmény munkatársai a személyesen hozzájuk forduló áldozatoknak gyors és hathatós anyagi és lelki támaszt, jogi tanácsadást nyújtanak. Az ünnepélyes avatóceremóniát Tuzson Bence igazságügyi miniszter és dr. Király Nóra, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri megbízottjának aktív közreműködésével rendezték meg.

A folyamatosan bővülő országos hálózat legújabb helyszíne Székesfehérvár, itt nyílt meg a 15. Áldozatsegítő Központ. A csütörtöki ünnepélyes átadón Tuzson Bence igazságügyi miniszter és dr. Király Nóra, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri megbízottja leplezte le a táblát a Piac tér 4. szám alatt található épület falán, majd Székesfehérvár polgármesterével, dr. Cser-Palkovics Andrással, dr. Tanárki Gábor főispánnal, valamint a központ szakmai vezetőjével, Halászné Kiss Andreával közösen adták át az Igazságügyi Minisztérium fenntartásában működő intézményt.

Aldozatsegito kozp atad 24 2

Egy elszenvedett jogsértés következtében fizikai, illetve lelki sérülések, valamint anyagi nehézségek jelentkezhetnek. Ezek feldolgozásához az áldozatsegítő központok nyújtanak támogatást a bajban lévőknek. Dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter beszédében szólt arról, hogy a fehérvárival együtt immár tizenöt központ működik az országban, és három áldozatsegítő pont is üzemel, hogy a rászorulók pszichológiai, pénzügyi és jogi segítséget is kapjanak. „Ebben a kérdésben az európai többség előtt járunk és olyan szemléletet tudunk közvetíteni, amely példaértékű. Az Európa Tanácsnak és az Uniónak van egy olyan közös projektje, amely a családbarát, gyermekbarát igazságszolgáltatásról szól, és néhány ország vehet ebben részt. Hazánk gesztora ennek a folyamatnak, és az itteni jó példákat, így ezeket a központokat is közvetítik Európa más országai felé.” A miniszter szólt arról, hogy szeretnének előre lépni más, az áldozatvédelmet érintő területeken is: törvényjavaslat-csomagot nyújtanak be az Országgyűlésnek, hogy az elítéltek feltételes szabadságra bocsátásáról szóló döntés előtt hallgassák meg és vegyék figyelembe az áldozat véleményét is.

Az áldozatsegítés olyan kérdés, amely a vármegye egészét érinti és amelyet csak a szakterületek kiváló együttműködésével lehet megoldani – kezdte köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette, hogy bajba jutottak, áldozattá váltak érdekében fogunk össze. Ezért sem volt kérdés, hogy a város helyet biztosítson ennek a város könnyen elérhető központjában. A helyet olyan módon újítottuk fel a minisztérium és a kormányhivatal kérésére, hogy az segítse a dolgozókat és az oda segítségért betérőket.  „Azt a fajta bizalmat és megnyugvási lehetőséget sugallja, hogy ha valaki belép, bátran feltárhatja helyzetét. A hatékony munka kulcsa a bizalom, a szakértelem és az emberség.”

Aldozatsegito kozp atad 24 4

Számos oka lehet annak, hogy valaki krízishelyzetbe kerüljön, például, ha valaki bűntett áldozatává válik, sérül testileg-lelkileg, vagy anyagilag éri kár. Az áldozatoknak gyors és hathatós anyagi és lelki támaszt, jogi tanácsadást kínál a most megnyílt fehérvári központ.  Dr. Tanárki Gábor főispán emlékeztetett, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Igazságügyi Osztályán eddig is működött áldozatsegítő szolgálat. Eredményes munkájuk előfeltétele volt és most is az, hogy az áldozatok a rendőrségi feljelentés után elsőkézből tájékoztatást kapjanak erről a lehetőségről. A különböző szervezetek együttműködésének köszönhetően Fejérben kiválóan működik ez. Hozzátette, 2022-ben 155 fő, tavaly 10 százalékkal többen fordultak hozzájuk segítségért, és már most látszik, hogy az idei szám ezt meg fogja haladni. Az azonnali pénzbeli támogatás mellett legalább ennyire fontos a jogi és egyéb segítség az önhibájukon kívül kárt szenvedetteknek.

A bűncselekmények áldozatai a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjai közé tartoznak, különösen igaz ez azokra, akiknek gyermekként kell átélniük egy bűncselekmény okozta traumát. A kormányzat és a Fiatal Családosok Klubja alapítójaként elkötelezett vagyok és leszek az áldozatsegítés ügye mellett – hangsúlyozta dr. Király Nóra miniszteri megbízott. Az állami felelősségvállalás mellett ebbe a munkába partnerként a társadalom széles rétegeit várják, a feladatok ellátásához a közigazgatási, szakmai szervezetektől kezdve, a civileken át az egyházakig mindenkire szükség van, hogy „olyan hálót fonjunk együtt”, amellyel eredményesek lehetünk az áldozattá válás elkerülésében és az áldozatok támogatásában.

Aldozatsegito kozp atad 24 3

Dr. Szelei Pál ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályvezetője beszélt arról, hogy nyolc éve partnerei a minisztériumnak és a kormányhivataloknak az áldozatok megsegítésében, hiszen általában a rendőrök találkoznak elsőként az áldozatokkal, ők tudják bemutatni számukra az áldozatsegítést mint lehetőséget.

Az ünnepi beszédeket követően az Igazságügyi Minisztérium az áldozatsegítéssel összefüggő együttműködési megállapodásokat kötött a Fejér Vármegyei Kormányhivatallal, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal és a az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központtal.

(Fotó: Mátay Balázs)