Az Alba-Zöchling Kft. a cég történetének legnagyobb összegű beruházásában 3 milliárd forintból építette fel új raktárcsarnokát. Az új épületet szerdán délután ünnepélyes keretek között avatták fel. Az alkalommal bejelentették, hogy Cserta János alapító-tulajdonos helyét fia, Cserta Róbert veszi át a cégvezetésben.

Az Alba-Zöchling Kft-t a rendszerváltás után Cserta János alapította hatodmagával. Fő tevékenységük elsősorban a szállítmányozás, de a 2000-es évek eleje óta a raktározás is fontos pillére a vállalat működésének. A cég az évtizedek során dinamikusan növekedett, mára több mint 155 gépjárművel rendelkeznek és közel 250 munkavállalónak biztosítanak megélhetést. A mostani beruházással már összesen 46.000 négyzetméter raktárkapacitással rendelkeznek. A cég árbevétele 2022-ben elérte a tízmilliárd forintot. Az új, nyolcas számú csarnok 10.000 négyzetméterével a cég legnagyobb, egyben legmodernebb csarnoka. A 13 méteres belmagasság mellett a csarnok korszerű állványrendszerrel felszerelt, így 15.000 darab szabványméretű EUR raklap a kapacitása. Az építkezés 3 milliárd forintos összköltséggel járt, ez volt a cég eddigi legnagyobb beruházása.

AlbaZochling csarnokavato3

Cserta János, az Alba-Zöchling Kft. alapítója köszönetét fejezte ki valamennyi megbízónak, munkatársnak és mindenkinek, aki segítette az elmúlt 34 évben a cég sikerét. Elsősorban feleségét emelte ki, aki végig mellette állt az elmúlt három évtizedben. Mint fogalmazott, igaz a mondás: minden sikeres férfi mellett áll egy sikeres nő. Cserta János az ünnepélyes alkalommal egyben bejelentette visszavonulását is, a cégvezetésben helyét fia, Cserta Róbert veszi át.

Cserta Róbert, az Alba-Zöchling Kft. új ügyvezetője gyerekkori emlékeit idézte fel köszöntőjében. A raktárak világával már pár hetesen megismerkedett, később tinédzser korában pedig raktársöpréssel, állványrendszerek átszerelésével folytatta. Utóbbiban az a Pap László volt segítségére, akivel most közösen vezetik a céget. „Ennek a raktárnak a megépülése egy visszaigazolása annak, hogy igazunk volt 2018-ban. Ekkor vásároltuk meg az egykori Eurosped raktárat, ami akkor nagy lépésnek számított.” – idézte fel a szomszédos raktár megvásárlásának történetét, ami mellett előbb 2020-ban építettek egy újabb épületet, majd következett a szerdán átadott új csarnok. Cserta Róbert a jövőbe tekintve elmondta: a szülei által kijelölt úton viszi tovább a céget, és öt éven belül egy újabb, hasonló méretű csarnokot szeretnének építeni.

AlbaZochling csarnokavato2 CserPA

Dr. Cser-Palkovics András polgármester üdvözölte a több mint három évtizede Székesfehérvárhoz kötődő cég eredményeit és törekvéseit. „Fehérvári polgárként okkal mondhatjuk, hogy ez a város tele van értékekkel. Ezek az értékek pedig megjelennek a gazdaságban is. (…) Különböző nagyságú cégekről van szó, legyen az kis- és nagyvállalkozás, kkv-k magyar és nemzetközi tulajdonban, vagy éppen multinacionális cégek. Mindegyik szükséges és kell ahhoz, hogy a város gazdasága egészségesen, fenntartható módon tudjon működni és fejlődni.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki fontos és szép gesztusként értékelte a jelképes stafétaátadást. Mint elmondta, a családi vállalkozásoknál nagyon fontos, hogy biztosítva legyen a jövőjük, különösen, ha a rendszerváltás idején létrejött cégekről van szó, ahol lassan időszerűvé válik ez a lépés.  Jó üzenet és példamutató gesztus ez azoknak a cégeknek, amelyek éppen generációváltás előtt állnak – hangsúlyozta a polgármester.

A program végén Pap László és Cserta Róbert cégvezetők, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester ünnepélyes szalagátvágással adták át a csarnokot.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)