A Városháza Dísztermében rendezett ünnepség keretében adták át az Alba Regia tanulmányi ösztöndíjakat. Ebben a tanulmányi félévben összesen 63 középiskolás és egyetemista fiatal tanulmányait támogatja Székesfehérvár Önkormányzata. A tehetséges és szorgalmas fiatalok teljesítményét dr. Cser-Palkovics András polgármester méltatta a hétfői eseményen.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata évről-évre támogatja a székesfehérvári diákokat tanulmányaik folytatásában. Ennek egyik eszköze az Alba Regia tanulmányi ösztöndíj, amelyet az Önkormányzat Közgyűlése alapított meghatározott helyi középiskolák tanulói és fehérvári képzési helyszínnel rendelkező felsőfokú oktatási intézmények hallgatóinak támogatására. A 2023/2024-es tanév első félévében meghirdetett Alba Regia Középiskolai Ösztöndíjra, az Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíjra, az Alba Regia Felsőoktatási Hallgatói Tanács Ösztöndíjra, valamint az Alba Regia Tanulmányi és Szakmai Verseny Ösztöndíjra 2023. szeptember 25-ig lehetett pályázatot benyújtani. A kiírásokra összesen 128 darab pályázat érkezett.

AlbaRegia osztondij23 4 CserPA

A hétfői ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a díjazottakat a Városháza Dísztermében. „Ez mindig egy szép esemény a város életében, hiszen olyan fiatalokat díjazunk, akik a saját teljesítményükkel érik el az ösztöndíjhoz vezető, jó eredményeket.” – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a jövőben is folytatni kívánják a támogatási formát. Jövőre némi változás várható, hiszen a szakképzéssel kapcsolatos ösztöndíj rendszerben az állam jelentős előrelépést tett, azonban Székesfehérvár város elkötelezett abban, hogy a középiskolásokat továbbra is támogassa. „Székesfehérvár mindig büszke volt a fiataljaira. Csakis és akkor maradhat diákváros, iskolaváros, ha az oktatási rendszerét folyamatosan fejleszteni tudja. Ehhez kellenek a fenntartók, az önkormányzat, az állam együttműködése, ám legfőképp kellenek a tehetséges fiatalok, akik példát mutatnak a saját korosztályuknak. (…) Ezt Ti értétek el, Ti küzdöttetek meg érte, Nektek jár az elismerés és a dicséret!” – emelte ki Székesfehérvár polgármestere.

A pályázatok elbírálása az elmúlt hónnapokban megtörtént. Ez alapaján a középiskolás diákok közül a 13. évfolyamon 6 fő, a felsőfokú alapképzésben résztvevő egyetemisták közül az első féléven 9 fő, a harmadik féléven 12 fő, az ötödik féléven 13 fő, a hetedik féléven 9 fő, a mesterképzésben résztvevő egyetemisták közül az első, a második és harmadik féléven 2-2-1 fő, a Székesfehérvári Felsőoktatási Hallgatói Tanács Tagjai közül 5 fő, valamint Alba Regia Tanulmányi és Szakmai Versenyen 1-10 helyezést elért tanulók közül összesen 4 fő nyerte el a támogatást.

AlbaRegia osztondij23 3

A 2023/2024-es tanév 1. félévében összesen 63 főt részesítettek ösztöndíjban, a középiskolások 50.000 forintot, az egyetemisták 100.000 forintot, a hallgatói tanács tagjai 40.000 forintot, míg a tanulmányi és szakmai verseny ösztöndíjasai – tanévenként egy alkalommal az elért helyezéstől függően – 25.000 Ft és 50.000 Ft összegű ösztöndíjban részesülnek.

Az ösztöndíjakról szóló oklevelet dr. Cser- Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és Fűrész István, az Ösztöndíj Munkacsoport vezetője adta át. Az ünnepségen közreműködött Zabos Regina és Horváth Dávid.

(ÖKK, fotó: Ostorházi Helga)