A július 18-án, Székesfehérváron megrendezendő Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői néhány nappal ezelőtt világklasszisok egész sorát jelentették be, és máris újabb csillagok érkezéséről adnak hírt.

Az esemény egyik kiemelkedő versenyszámának a nők 100 m gátfutása ígérkezik, amelyben nem akármilyen ellenfelek várják a három magyar gráciát.

A tavalyi müncheni Európa-bajnokságon nyert ezüstérmével az Év Sportolónője címet kiérdemlő országos csúcstartó, Kozák Luca (12.69 mp), az idei fedettpályás Európa-bajnokság döntőjében hetedik helyen végzett Kerekes Gréta(12.93 mp) és a 2021-ben és 2022-ben egyaránt U20 VB bronzérmes Tóth Anna (13.00) olyan mezőnyben léphet pályára, amilyenben eddig talán még soha!

Az éppen Kozák előtt Európa-bajnoki aranyérmes lengyel titán, Pia Skrzyszowska (12.51 mp) és az Észak- és középamerikai bajnokság tavalyi győztese, az egyesült államok-beli Alaysha Johnson (12.35 mp) egyaránt kontinensbajnoki címvédőként lép pályára Magyarországon.

A versenyszám eleddig utolsó előtti világbajnoka, a 2019-ben VB aranyérmes amerikai Nia Ali (12.34 mp) képviseli a mezőnyben a rutint.

A hab a tortán pedig a tavaly a világcsúcsot is magához ragadó, világbajnoki címvédő, a nigériai Tobi Amusan (12.12 mp) illetve a Puerto Rico számára Tokióban olimpiai bajnoki aranyérmet nyerő Jasmine Camacho-Quinn (12.26) részvétele.

És akinek ez sem lenne elegendő, íme, egy egészen friss megállapodás bejelentése: kitűnő mezőnyben rajthoz áll Székesfehérváron a női 200m világbajnoka, a jamaikai Shericka Jackson, akinek a tavaly futott egyéni csúcsánál (21.45 mp) kizárólag a legendás Florence Griffith-Joyner futott egykor jobbat – és ő is csak egyszer.

A szervezők már korábban hírt adtak számos olimpiai bajnok, így a bahamai Steven Gardiner (400m), a kenyai Emmanuel Korir (800m), a görög Militiadis Tentoglou (távolugrás), a svéd Daniel Ståhl (diszkoszvetés), a lengyel Wojciech Nowicki (kalapácsvetés), valamint a világbajnoki címvédő szlovén Kristjan Čeh (diszkoszvetés), a lengyel Paweł Fajdek (kalapácsvetés) és sok más olimpiai és VB érmes világklasszis, és a legjobb hazai atléták, így például a kalapácsvető Halász Bence indulásáról is.

A sejtelmes jelzés szerint a sztárindulók sorának ezzel még koránt sincs vége!

(Fotó: MASZ)