Mindenki az egészséges életmódról beszél és mindenki egészségesen szeretne élni, de vajon tényleg tudod, hogy mely területek fontosak a test és az elme jó formában tartásához? A kutatások azt mutatják, hogy az emberek egészséges életmódot akarnak élni, de nem teljesen biztosak abban, hogy pontosan mire is kell összpontosítaniuk, mik a helyes dologok, ráadásul az idővel is folyamatosan küzdenek, és nehezen illesztenek be plusz tevékenységeket a zsúfolt napirendjükbe.

Az egészséges életmód segít megakadályozni a betegségeket, a leghatékonyabb megelőzésnek tekinthető. Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek többsége azt javasolja, hogy az öt kulcsfontosságú területre összpontosíts, és ha ez a napi rutinod részévé válik, akkor nem veszed észre, hogy valami „extra” munkát végeznél, amihez idő kell, és a megérdemelt jutalom nemcsak a jó érzés lesz, hanem egy egészséges test is.

Kiegyensúlyozott táplálkozás
Az egészséges táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy a tápanyagokból sem hiány, sem túlzott bevitel nem történik. Egyrészt régiónkban az emberek étkezéséből általában hiányoznak a rostok és a PUFA, vagyis telítetlen zsírsavak, másrészt nagyon gyakori a cukor és telített zsírsavak túlzott bevitele. Első lépésként hetente egyszer egyél halat, a csokit meg a sütit pedig helyettesítsd gyümölcsökkel.

Fizikai aktivitás
A fizikai aktivitás nem csak az anyagcserét támogatja, és segít a karcsú alak megőrzésében, de nagyszerűen érezheted magad általa. Ahhoz, hogy fizikailag aktívak lehessünk jó állapotban kell lenniük az izmainknak, csontjainknak és ízületeinknek. Nem kell elsőre nagy dolgokra gondolni: próbálj felmenni a lépcsőn a felvonó helyett a munkahelyeden, vagy szállj le a buszról egy megállóval korábban hazafelé. Nem csak több időt tölthetsz friss levegőn, hanem kalóriát is égetsz.

Mentális egyensúly
A test és a szellem egészsége között kapcsolat van. Az alvás minősége hatással van az energiaszintre, a mentális vitalitásra, és a koncentrálásra való képességre a nap folyamán. Győződj meg róla, hogy minden nap van 20 perced magadra, egy kis relaxációra. Még akkor is, ha csak becsukod a szemed egy rövid időre és meghallgatod a kedvenc zenéid, meg fogsz lepődni azon, hogy mennyivel jobban érzed magad utána.

Általános egészségi állapot
Az általános állapot a szervezetünknek vagy az immunrendszer ereje: tükröződik a test betegség elleni küzdőképességében. Ahogy edzük izmunkat, agyunkat és állóképességünket, úgy kell fejleszteni és támogatni immunrendszerünket is. A szabadban való időtöltés, a rendszeres napi szokások bevezetése és a hidegfürdő használata sokat segítenek.

Káros szokások elhagyása
Mindannyiunknak van néhány rossz szokása, amitől nehéz megszabadulni. Néhányak közülük nagyon veszélyesek az egészségünkre, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, és vannak olyanok, amelyekről nem vesszük észre, hogy ártalmasak lehetnek. Például túl sok időt töltünk a számítógép képernyője előtt, vagy nagyon szennyezett környezetben élünk. Mindenesetre próbáld meg ezeket kezelni és csökkenteni az egészségre gyakorolt negatív következményeket, például több gyümölcsöt fogyasztva, 5 perces szünetet tartva számítógépen egész nap, vagy hetente egyszer járni egyet az erdőben.