Ma immár harmadik alkalommal került sor a Belvárosi Nyitott Udvarok eseményeire a Szent István Király Múzeumban. Az iGenerációért Egyesület és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum, a Múzeum közreműködésével rendezte meg a pályaorientációs eseményt, amelynek témáját idén Munkácsy Mihály festőművész és Neumann János matematikus életműve adta.

A Belvárosi Nyitott Udvarok programsorozat 2020-ban azzal a hagyományteremtő céllal indult, hogy Magyarország, Székesfehérvár értékeit mindig valamilyen aktualitáshoz kapcsolódóan, de egy különös, izgalmas prizmán keresztül mutassa be a szakmát tanuló diákok részvételével. Az idei év témáját a Szent István Király Múzeumban hamarosan látható Munkácsy Mihály-kiállítás, Neumann János születésének 120. évfordulója, valamint a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója inspirálta.

A Szent István Király Múzeum Rendház épületének díszudvarán zajló eseményen 3D-s nyomtatóval készült telefontartót nyerhettek a Széchenyisek asztalánál azok, akik helyesen töltötték ki online a Neumann János életéről és munkásságáról egy QR-kódon keresztül elérhető kvízt. A Deák cukrászai a matematikust és találmányát ábrázolták marcipánból, az Istvánosok Munkácsy-kvízzel és a protokoll szerint terített asztallal várták a látogatókat. A Jákysok Petőfi szülőházát tervezték meg kartondobozokból, a móriak a fafaragás, míg a Vácisok a fémmegmunkálás alkotói folyamatát mutatták be. A Bugát technikum asztalánál egészségügy és környezetvédelem témakörben zajlottak foglalkozások, az Árpádosoknál pedig folyamatosan járt a varrógép, sorra készültek a levendulával töltött ki dísztasakok.

Belvarosi Nyitott Udvarok23 3

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum idei tanévének első pályaorientációs eseménye ez a nap – kezdte köszöntőjét Horváth Lajos Zoltán. A főigazgató örömmel osztotta meg a hírt a hallgatósággal, miszerint az általuk felépített pályaorientációs rendszer bekerült a Fejér Vármegyei Értéktárba. Az intézményeikben elérhető képzési kínálat e rendszer keretében egyre szélesebb körben válik ismertté. A hetedik, nyolcadik osztályos diákok és szülők figyelmét felhívta arra is, hogy honlapjukon (https://szfszc.hu), közösségi oldalukon elérhetőek a további pályaorientációs események időpontjai.

Dr. Belényesy Károly szakmai igazgató a Szent István Király Múzeum nevében köszöntötte a diákokat, és figyelmükbe ajánlotta a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményéből válogatott, időszaki tárlatot és a magyar katonazene történetét bemutató fotógyűjteményt, valamint a szeptember 15-én nyíló, nagyszabású Munkácsy-kiállítást, melynek keretében Pákh Imre neves műgyűjtő Munkácsy-kollekciójának becses darabjait láthatjuk jövő januárig a Rendház épületben.

Pletser Ádám, a szervező iGenerációért Egyesület elnöke a program céljáról elmondta: szeretnék, hogy ezáltal is erősödjön a fehérvári diákok közössége, megismerjék egymást, ki mit tanul, képet kapjanak az iskolák mindennapi életértől. Kiemelten fontos megmutatni, hogy kétkezi munkával milyen értéket teremtenek a szakemberek.

Belvarosi Nyitott Udvarok23 2 RothP

Az eseménybe bekapcsolódott Róth Péter alpolgármester, aki fontosnak nevezte azt, hogy Székesfehérvár diáksága megismerje a Belvárost. – Ez a civil kezdeményezés lehetőséget ad arra – immár harmadik alkalommal –, hogy a fiatalok felfedezzék a város rejtett értékeit. Ma pezsgett az élet a Rendház díszudvarán: az iskolák, a diákok bemutatták értékteremtő munkájukat a Szent István Király Múzeum falain belül, ott, ahol egy hét múlva megnyílik a nagyszabású Munkácsy-kiállítás. Ez is jól példázza városunk összetettségét és azt, hogy tele van értékkel. Maradjon ez így a jövőben is! – zárta gondolatait az alpolgármester.

Az egész napos eseményen a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Bugát Pál Technikum, a Jáky József Technikum, a Hunyadi Mátyás Technikum, a Perczel Mór Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Széchenyi István Műszaki Technikum, a Vajda János Technikum, a Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola különböző érdekes, kreatív, interaktív programokon keresztül mutatták be a az iskolákban zajló munkát.

Belvarosi Nyitott Udvarok23 4

Bónuszként a Jáky rendészeti és közszolgálati szakos diákjai önvédelmi bemutatóval szórakoztatták a jelenlévőket a Múzeum épülete előtt.

(ÖKK / Media24)