Szombaton délután tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Fehérvári Versünnepet, tizenkét döntős fiatal részvételével. Az idei versenyt Borbély Levente Miklós nyerte, második helyen Szabó Gergely végzett, harmadik pedig Schneider-Zaj Ákos lett. A SZÉPHŐ Zrt. különdíját Bódis Boróka Ajsa nyerte el, míg a Fehérvár Médiacentrum Lukácsy József-emlékdíját Vagyon Réka vihette haza.

A Fehérvár Médiacentrum tizennégy évvel ezelőtt hívta életre a Fehérvári Versünnepet, a társadalmi felelősségvállalás részeként. Az évről évre sok fiatalt megmozgató versenyt Székesfehérvár Önkormányzatával, a Székesfehérvári Egyházmegyével, továbbá a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házzal együtt szervezik meg. A XIV. Fehérvári Versünnepre több mint negyven fiatal versmondó jelentkezett, akik közül a Szent István Művelődési Házban februárban megrendezett elődöntő után tizenketten jutottak be a szombati döntőbe. A versmondók felkészülését idén is a Vörösmarty Színház színművészei segítették, így a tizenkét döntős Ballér Bianka, Czukor Balázs, Juhász Illés, Kerkay Rita, Kiss Diána Magdolna, Kozáry Ferenc, Trokán Péter és Váradi Eszter Sára tanácsaival készülhetett.

Versunnep24 4

A Városháza Dísztermében dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a résztvevőket. A polgármester kulturális misszióként hivatkozott arra a tevékenységre, amit a fiatalok évről évre végeznek a Versünnep kapcsán. „Ez nem egy verseny, hanem sokkal inkább egy lehetőség a fiataloknak. Nem szabad azonban elfelejtünk, milyen sokat kapunk tőlük. Például annak a bizonyítását, hogy igenis olvasnak, szeretik a verseket, életre keltik a költeményeket és ezeken keresztül van véleményük a világról, amit el is mondanak nekünk.” – zárta köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András, aki megköszönte a szervezőknek azt az együttműködést, aminek köszönhetően minden évben megrendezhetik a gálát.

A döntősök teljesítményét szakértő zsűri értékelte, melynek elnöke a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, Kubik Anna volt. A zsűriben továbbá Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésze, Tornyai Gábor címzetes kanonok, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, továbbá Vakler Lajos Penna Regia-díjas újságíró foglalt helyet.

Az eredményhirdetés előtt Kubik Anna szólt a közönséghez. A zsűri elnöke azt tanácsolta a fiataloknak, hogy sose felejtsék el azokat az értékeket, amiket ebben az időszakban a tanáraiktól, felkészítőiktől kapnak. Ebben a korban ugyan nehéz megfogalmazni, mit is jelentenek ezek, de később nagyon hálásak lesznek értük. A vers mindig szeretetből íródik – zárta köszöntőjét Kubik Anna.

Versunnep24 5

A XIV. Fehérvári Versünnep díjazottjai:

  1. Borbély Levente Miklós – Reményik Sándor: Pilátus
  2. Szabó Gergely – József Attila: Levegőt
  3. Schenider-Zaj Ákos – Szécsi Margit: Mi vagyunk a jégvirág-ikrek

SZÉPHŐ Zrt. különdíj – Bódizs Boróka Ajsa – Szabó Lőrinc: Az április rügyekhez

Fehérvár Médiacentrum különdíj „Lukácsy József-emlékdíj” – Vagyon Réka – Wass Albert: Üzenet haza

Versunnep24 3

A Versünnep minden döntőse részvételt nyert a Székelyföldi Varga Sándor Verstáborba. Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezetője záró beszédében elmondta: minden évben nagy örömmel várják a Fehérvári Versünnep időszakát, a versenyzők pedig idén is átlagon felül teljesítettek. Külön köszönte a szervezők és a támogatók munkáját, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a rendezvény.

(ÖKK, fotó: Kiss László)