Ezekben a napokban immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Civil Közösségi Szolgáltató Központok Országos Találkozója (CIKOT). Az eseménysorozat házigazdája ezúttal Székesfehérvár, ahová mintegy hatvan résztvevő érkezett az ország minden részéről. Ma délelőtt a Hiemer-házban rendeztek fórumot, ahol az egyesületeket, alapítványokat segítő központok vezetőit, képviselőit tájékoztatták a civil szférát érintő aktualitásokról. A fő előadó Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt.

A résztvevőket elsőként Zugor Zsuzsanna, az országos találkozót rendező Echo Innovációs Műhely elnöke köszöntötte. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a 2004-es uniós csatlakozás eredményeként nagyon sok forráshoz jutott, ezáltal a civil szektor olyan lendületet kapott, ami meghatározta az elmúlt csaknem két évtizedet. A jövőben közvetlenül a brüsszeli források felé is nyitni kell, fejleszteni kell a civil szektorban dolgozókat és be kell vonni a fiatalokat a kiemelt feladatok ellátásába. Fontos, hogy a Civil Közösségi Szolgáltató Központok továbbra is magas színvonalon tudják ellátni a civil szervezeteket segítő szolgáltatásokat.

CivilKozpontokKonf 2

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Róth Péter alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy az ország minden részéről eljöttek Székesfehérvárra azok a szakemberek, akik közvetlen kapcsolatban vannak a civil szervezetekkel. Mint mondta, a városban fontos értéket képvisel a helyi civil közösség, amely a munkájával gazdagítja Székesfehérvár egészét, a város minden lakóját.

Dancs Norbert, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezetője a megnyitón arról beszélt, hogy a Kormányhivatalban ügyfélként jelennek meg a különféle civil szervezetek. A Civil Közösségi Szolgáltató Központok jelentősen megkönnyítik a hatósági ügymeneteket azzal, hogy segítséget nyújtanak a civil szervezeteknek a dokumentációik pontos vezetésében, kitöltésében.

CivilKozpontokKonf 4

„A Civil Közösségi Szolgáltató Központok Országos Találkozója hasznos munkatanácskozás, ahol meghatározzuk a következő időszak számos fontos feladatát.”–  hangsúlyozta előadásában Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, majd a civil szervezetek érintő pályázati lehetőségekről számolt be. Elhangzott: október 2-án zárul a Városi Civil Alap, majd ugyanezen a napon hirdetik ki a Nemzeti Együttműködési Alap összevont kiírásait, melyekre november 2-ig lehet pályázni. A NEA egyszerűsített kiírásai október 16-tól november 16-ig lesznek pályázhatóak. A Városi Civil Alap esetében gyors döntéshozatalra lehet számítani várhatóan januári támogatás-utalással, míg a NEA esetében március második felétől kaphatják meg a támogatást a nyertesek.

A Nemzeti Együttműködési Alap keretösszege jelentősen bővült 3 milliárd forinttal, azaz idén közel 14 milliárd forint juttatható a civil szervezeteknek. A Városi Civil Alap tavalyi 4,8 milliárdos keretösszege idén nem változott.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a civil élet egyre több lehetőséget nyújt. Hazánkban körülbelül félmillióan végeznek önkéntes munkát, míg a nagyobb megyékben körülbelül tízezren, a kisebb megyékben 5-8 ezren dolgoznak hivatásszerűen a különféle civil szervezeteknél.

CivilKozpontokKonf 5

A mai konferencián jelen volt Törő Gábor országgyűlési képviselő is.

A Civil Közösségi Szolgáltató Központok hálózatát a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága működteti és ellenőrzi.

A pályázati úton elnyert címet olyan civil szervezetek viselhetik, amelyek vállalták, hogy a Civil tv. 52. §-ában és a címpályázati felhívásban meghatározott feladataikat ellenszolgáltatás nélkül nyújtják.
A támogató, szolgáltató hálózat 2012. július 1-jén kezdte meg működését. A Civil Közösségi Szolgáltató Központokat működtető civil szervezetek minden vármegyében és a fővárosban kialakították irodáikat és várják a tanácsra, segítségre szoruló, vagy informálódni vágyó civil szervezetek képviselőit, munkatársait.

A Civil Központok feladatát képezi többek között a civil szervezetek működésének szakmai támogatása, fenntarthatóságuk erősítése, továbbá az államháztartás alrendszereiből nyújtott támogatások szabályszerű felhasználásának elősegítése.

A Civil Közösségi Szolgáltató Központok által nyújtott főbb szolgáltatások a következők:

  • segítséget nyújtanak a civil szervezetek számára az adminisztratív kötelezettségek teljesítéséhez;
  • tájékoztatást nyújtanak támogatási lehetőségekről, pályázati kiírásokról;
  • gyakorlati segítséget kínálnak és egyénre szabott tanácsadást végeznek civil szervezetek számára (jogi, közhasznúsági kérdésekben; pénzügyi, könyvelési, adózási kérdésekben; pályázati módszerekre, technikákra vonatkozóan; számítógép-kezelés területén);
  • elősegítik a kommunikációt és ösztönzik az együttműködést a szektoron belül, és a szektorok között egyaránt.