Az ősz – és már rögtön a szeptember – igencsak mozgalmasan alakul a civil szervezetek számára. Fontos pályázati határidők közelednek, illetve több rendezvény, így véradás és civil nap is lesz a következő hetekben. A legfontosabb aktualitásokról Molnár Tamás önkormányzati képviselő, civil és  környezetvédelmi tanácsnok, valamint Berdó-Kovács Erika, a  Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője adott tájékoztatást a Titkok Házában. 

Berdó-Kovács Erika elmondta, hogy szeptember 13-án lesz ismét civil véradás a Titkok Házában (a volt Technika Háza), ami remélhetőleg hasonlóan nagy sikerű lesz, mint amilyen tavaly volt. A Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője felhívta arra is a figyelmet, hogy megjelent a Városi Civil Alap felhívása, amelyre az 5000 főnél nagyobb településeken működő szervezetek pályázhatnak. Ez a pályázat nem azonos az önkormányzat által minden év tavaszán meghirdetett civil pályázattal. A Miniszterelnökség által meghirdetett kiírásban öt kategóriában pályázhatnak a civilek: eszközbeszerzésre, ingatlanberuházásra, járművásárlásra, programok szervezésére és kommunikációs költségekre. Arra is felhívta a figyelmet, hogy október 2-án a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati ablaka is megnyílik, aminek közel 15 milliárdos a keretösszege.

Civil tajekoztato1

A témában, a NEA 2023. és 2024. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázataival kapcsolatban részletes tájékoztatót tartanak szeptember 6-án, szerdán 17 órakor a Megyeházán, ahol a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős helyettes Államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince is előadást tart a civil területet érintő aktualitásokról a „CIVIL INFO – NEA 2024” című országos rendezvénysorozat keretein belül. A részvételt előzetesen jelezni kell a civil@echomail.hu e-mail címen a téma iránt érdeklődő civil szervezet és annak képviselője nevének megadásával.

Molnár Tamás önkormányzati képviselő, civil tanácsnok arról beszélt, hogy szeptember 16-án lesz az önkormányzat által rendezett és támogatott Civil Nap a Zichy ligetben. Mint mondta, egyre több civil szervezet vesz részt évről-évre az eseményen és idén további érdekesség lesz, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal is társul a programhoz a demográfiai csúcs kísérőrendezvénnyel. Egy egész napos családi programon lehet majd részt venni egészen késő estig, amikor a Magna Cum Laude koncertjével zárul majd az esemény. A részletes programokat jövő hét elején ismertetik.

Civil tajekoztato2 MolnarT


Kiemelte, hogy elkezdték tervezni a jövő évi városi civil pályázatokat, támogatásokat, és elmondható, hogy 2024-ben is több mint százmillió forinttal tudja majd támogatni a civil szervezeteket Székesfehérvár Önkormányzata. „Terveink között szerepel, hogy hathatós segítséget nyújtunk majd a szervezeteknek abban, hogy formailag érvényes pályázatokat tudjanak benyújtani, mert az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy vannak olyan területek, ahol segítséget, iránymutatást kell nyújtani a szervezeteknek a hibátlan pályázatok beadásához. Ezt a tájékoztatót október elején tartjuk majd a Titkok Házában.”