Szombaton délelőtt megtelt élettel a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár udvara. A délelőtt fő témája a madárodúk készítése volt, azonban a nagyszámú érdeklődő miatt kibővítették a programot és bográcsozás, tökfaragás, tollaslabda és különböző játékok várták a résztvevőket. A nap során elkészített odúk később Maroshegy utcáit díszítik majd és nyújtanak menedéket a madaraknak.

Barkácsolásnak indult, végül igazi családi délelőtt lett a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár udvarán szervezett odúkészítésből. A családi madárodú-készítés ötlete Kaiser Csaba maroshegyi lakos fejéből pattant ki, majd Brájer Éva önkormányzati képviselő támogatásával és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház szervezésében rendezték meg nagy érdeklődés, összesen 24 regisztrált család részvétele mellett. A nagyszámú jelentkező okán végül kibővítették a programokat, így már kora reggel óta rotyogott a bográcsban az étel, de volt tökfaragás, tollaslabda és különböző játékok is. A családok Köpf Jenő faesztergályos mester segítségével folyamatosan készíthették azt a harminc odút, ami később Maroshegy fáin nyújthat menedéket a madaraknak.

Madarodu keszites2

Az ÖKK a rendezvény kezdetén járt a helyszínen, ahol Szilvási-Grund Helga, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója nyilatkozott a családi délelőttről és az intézmény őszi terveiről. „Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a gyerekek már egészen kicsi korban találkozzanak az állat- és természetvédelemmel. Nagyon közel van hozzánk Sóstó, a nyári táborokban is gyakran látogatunk el a gyerekekkel, ezek az odúk pedig Maroshegyen nyújthatnak segítséget ezeknek a madaraknak.” – részletezte a kezdeményezést az igazgató, aki elmondta, a későbbiekben Csete Gábor, a Sóstó Vadvédelmi Központ vezetőjének segítségével kerülnek majd kihelyezésre az odúk, előreláthatólag tavasszal. Hozzátette, a barkácsoláson túl egy igazi élményprogramot szerettek volna nyújtani a résztvevőknek, így nem csak játékkal, barkácsolással és tökfaragással, de finom ebéddel is várják a családokat. Mint elhangzott: a rendezvény sikerét elnézve, a későbbiekben akár minden évben megrendezésre kerülhet a barkácsolással egybekötött családi délelőtt.

Szilvási-Grund Helga az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár további őszi programjait, hiszen folyamatosan fut a Népmese Pont program, valamint különböző kézműves foglalkozások és előadások is rendszeresen helyet kapnak az intézményben. Az elkövetkező időszak programjairól ide kattintva olvashatnak bővebben.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)