Harminc éve kis családi cégként indult, majd folyamatosan fejlesztve, sokéves áldozatos, céltudatos és minőségi munkával a legdinamikusabban fejlődő helyi vállalkozások közé emelkedett az Alba-Kor Kft, amely ma az Alba Ipari Zónában avatta fel új, több, mint 700 millió forintból megvalósult felületkezelő üzemcsarnokát, amelyet Spányi Antal megyéspüspök is megáldott. Az ünnepélyes eseményen részt vett Lehrner Zsolt és Róth Péter alpolgármester, valamint több helyi önkormányzati képviselő.

Alba Kor uzemcsarnok 5

A felületkezeléssel foglalkozó fehérvári Alba-Kor Kft. 722,86 millió forint összköltségvetésű fejlesztésének megvalósításával erősíteni tudja Magyarország zöldgazdaságát, az ipar környezettudatosabbá zöldebbé válását és egyedülálló technológiájával növeli a piaci részesedését.

A fejlesztéshez a fehérvári cég 361,43 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

Alba Kor uzemcsarnok 2


A vállalat nemesacélok felületkezelésével foglalkozik Székesfehérváron. Aradi Roland, az Alba-Kor Kft. cégvezetője elmondta, hogy a fémiparban a saválló rozsdamentes acélok felületkezelésével foglalkoznak Székesfehérváron. Kiemelte: a rozsdamentes acélok pácolás-passzíválás felületkezelésének magyarországi elterjedése a cég alapító tulajdonosához, Deák Lajoshoz fűződik.

„A több évtizedes szakmai tapasztalattal működő felületkezelő üzem tevékenységében szükségét láttuk már egy olyan fejlesztésnek, mellyel modern és korszerű üzemet tudunk kialakítani egy új innovatív környezetbarát technológiával együtt, mely egyedülálló a hazai piacon és a fejlesztéssel európai színvonalú munkakörnyezetet tudunk létrehozni.” Mint mondta a fejlesztés fontos volt abból a szempontból is, hogy szinte folyamatosan növekednek a vevői igények is multinacionális megrendelőiktől.

Alba Kor uzemcsarnok 3


Az új üzem átadásán Lehrner Zsolt Székesfehérvár alpolgármestere arról is beszélt, hogy az Alba Ipari Zónában számos magyar és fehérvári vállalkozás talált otthonra, erősítve ezzel a város gazdaságát. Mint kiemelte ma már 15 családnak nyújt megélhetést a harminc éves fehérvári vállalkozás. Székesfehérvár gazdasága és közössége szempontjából is fontos a beruházás mert az Alba-Kor Kft. új technológiai szintre lépett azáltal, hogy a környezetvédelmet kiemelt szempontnak tartja. Mint mondta, ezen túl a munkahelyteremtés és -megőrzés miatt is fontos a beruházás a fehérvári gazdaság számára.

Alba Kor uzemcsarnok 4


Az átadáson ott volt Róth Péter alpolgármester és több önkormányzati képviselő is, az új üzemcsarnokot pedig Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg.

Az új üzemcsarnok területe bruttó 2344 négyzetméter, mely egy több mint 6700 négyzetméteres területen épült Székesfehérváron az Alba Ipari Zónában. A cég az építkezéshez egy nagy szakmai tudással rendelkező székesfehérvári generálkivitelezőt bízott meg, a KLASZBAU Építőipari Kft-t.

Alba Kor uzemcsarnok 1


Deák Lajos tulajdonos elmondta, hogy egy speciális felületkezeléssel foglalkozik a cég, mely 1994-ben családi vállalkozásként kezdte működését. Hangsúlyozta, hogy 2016-ban kezdték a környezetbarát technológiájuk fejlesztését és ennek részeként 2019-ben a Magyar Tudományos Akadémiával közösen végeztek kutatásokat a vállalat által használt felületkezelő anyaggal kapcsolatban. Ennek eredményeként pedig egy olyan technológiát alkalmaznak, ami sokkal környezetbarátabb az eddiginél. Mint mondta jelenleg a Videoton Ipari Parkban működik a cég mintegy kétezer négyzetméteren és a projekt eredményeként az üzemi terület mellett növelik a dolgozói létszámát is.

Alba Kor uzemcsarnok 7


Az Alba-Kor Kft. új üzemcsarnokának működéséhez telepítésre kerültek megújuló energiát felhasználó berendezések is, melyek szintén a környezettudatos működést segítik elő.

Az avatóprogramot bejárás zárta, amelyen a résztvevők megismerkedhettek a csarnok munkatereivel és kiszolgáló helyiségeivel.

(Fotó: Mátay Balázs)