Megemlékezést szerveztek csütörtökön az 1956-os székesfehérvári asszonytüntetés emlékére. A résztvevők megkoszorúzták a Hősök terén, a Városháza falán található emléktáblát.

1956. december 4-én Budapesten nőtüntetés zajlott, ez volt az utolsó a forradalom fővárosi tömegmegmozdulásai közül. A mozgósításnak köszönhetően asszonyok, lányok ezrei vonultak a fővárosi Hősök terére, és kezükben egy szál virággal kifejezték a szabadságharc melletti kitartásukat. A következő napokban több nagyvárosban szimpatizáns események zajlottak.

56asszonytuntetes koszoruzas2

Székesfehérváron december 7-én a bátor helyi asszonyok és lányok szerveztek néma tüntetést. Tiszteletükre a Hősök terére vezető lépcsősor mellett, a Városháza épületének falán található emléktáblánál tartottak néma megemlékezést csütörtökön. Közösen helyezett el koszorút dr. Cser-Palkovics András polgármester, Róth Péter alpolgármester, Lehrner Zsolt alpolgármester és Schneider Istvánné, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala hivatalvezető-helyettese.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)