Az év utolsó negyedévére közel 60 millió forintos kormányzati támogatást kap a Csitáry G. Emil Uszoda a működtetési költségekhez, így biztosan egész télen nyitva tart majd a város egyik leglátogatottabb, de egyben legmagasabb fenntartási költségű létesítménye – jelentették be pénteken az Uszodában tartott sajtótájékoztatón. 2024 első negyedévére elkészülnek a felújítási tervek is, amelyek főként az energiafelhasználás csökkentésére irányulnak, de élményelemekkel is bővítik a modernizáció során a városi strandot.

Uszoda Csitary sajto3

„Ahogy a tavalyi év utolsó negyedévétől folyamatosan, úgy 2023 utolsó negyedévében is támogatja a Kormány a városi uszoda üzemeltetését, hogy a székesfehérvári gyerekek és a felnőttek folyamatosan használhassák a létesítményt. Közel 60 millió forint most érkezik erre a célra.” – azosztotta meg az örömhírt a pénteki sajtótájékoztatón Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Mint kiemelte: hatalmas terhet jelent a működtetés, így az energiaellátás olcsóbbá és hatékonyabbá tétele a fő cél. Az az 50 millió forintos kormányzati támogatás, amit az energiakorszerűsítésre, napelemekre fordíthatnak, szintén a magas fenntartási költségek csökkentését teszi majd lehetővé a fehérvári uszodában.

Uszoda Csitary24 2

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a támogatásért a kormányzatnak, és külön Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárnak, valamint Vargha Tamásnak. „2022 negyedik negyedévétől kezdődően – a mostani mintegy 60 millió forintot is beleszámítva – több mint 416 millió forintot kaptunk Magyarország Kormányától, kifejezetten a Csitáry G. Emil Uszoda üzemeltetési költségeinek a finanszírozásához. Azaz 1 Ft + 1 Ft elven tudta a város megoldani ennek a nagyon fontos létesítménynek a folyamatos működtetését. A városi uszoda 2023-as üzemeltetési költsége több mint 855 millió forint, ez a ma működő létesítményeink közül a legdrágább fenntartású. Ki merem jelenteni, hogy ha tavaly télen nem érkezett volna kormányzati segítség, akkor az uszoda működését korlátoznunk kellett volna. A mostani támogatással pedig azt tudjuk elérni, hogy a városnak ne kelljen erőn felül az üzemeltetés költségeihez hozzájárulni, hanem ezeket a forrásokat más fontos helyi feladatokra, például az uszoda fejlesztéséhez a tervek elkészíttetésére fordíthassa.”  – hangsúlyozta a város polgármestere.

Uszoda Csitary sajto2

A Városgondnokság az Uszoda üzemeltetője, kollégáik – a víz és a belső tér hőmérsékletének csökkentése nélkül – gondoskodtak a takarékos gazdálkodásról, a folyamatos működtetésről. „Az idei szezonban már a sátorral együtt, az elmúlt években megszokott teljes kapacitással tud működni az uszoda. Ez azért is fontos, mert a bevételek a működtetési költségnek mindössze 10 százalékát teszik ki, azaz ez egy nagyon erőteljesen a támogatáson alapuló működésű, a verseny- és a tömegsportot is kiszolgáló létesítmény.” – mondta el Bozai István városgondnok, aki emlékeztetett arra, hogy reggel hattól este 9 óráig lehet használni az uszodát. Szerencsére népszerű is a létesítmény, ahol továbbra is várnak mindenkit, aki saját egészsége megőrzéséért szeretni tenni azzal, hogy úszik.

Uszoda Csitary sajto4

Mindenki nagy várakozással tekint a több mint harmincéves épület felújítására, amivel jelentősen csökkenthető lenne az éves több mint 480 millió forintos energiaköltség is. Mint elhangzott: a Városgondnokság és a Városfejlesztési Kft. saját, önkormányzati szakemberei készítik a terveket, közben pedig már ennek finanszírozásáról és megkezdődtek az egyeztetések. Számítanak a kormányzat és a helyi adófizetők támogatására is a fontos beruházásnál. Várhatóan 2024 első negyedévében a nyilvánosság számára is be tudják majd mutatni a komplex felújítási tervet és programot, amely főként az uszoda épületét érinti, valamint a strand területére vonatkozóan is néhány élményelemmel történő bővítést is jelent.

(ÖKK, Media24)