Csoóri Sándor Kossuth-díjas költő születésének 94. évfordulója alkalmából emlékező estet rendeztek szombaton a Városházán. A Csoóri Sándor Társaság Egyesület és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház meghívására érkező hallgatóság Szirtes Edina Mókus zeneszerző, hegedűművész, Lutter Imre előadóművész és a Tárnok Ákos vezette Kákics együttes előadásában hallhatta a zámolyi születésű költő műveit.

Csoóri Sándor költő 1930. február 3-án született Zámolyon. Születésének 94. évfordulója alkalmából rendeztek irodalmi estet a Városháza Dísztermében szombaton. Az est műsorvezetője dr. Bakonyi István irodalomtörténész, a Magyar Kultúra Lovagja köszöntötte a hallgatóságot, külön kiemelve a Kossuth-díjas költő szülőfalujából érkezett delegáció tagjait. Az est nyitányaként egy rövid részletet vetítettek le egy 15 évvel ezelőtt készült televíziós interjúból, ahol dr. Bakonyi István beszélgetetett Csoóri Sándorral költészetről, irodalomról, közéletről.

Csoori Emlekest 24 2 cserPA

A filmbejátszást követően dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében felidézte a kezdeteket, amikor dr. Bakonyi István és Vakler Anna fölkereste azzal az ötlettel, hogy létrejönne egy társaság Csoóri Sándor szellemi hagyatékának gondozásáért, fehérvári központtal. Az elképzelés hamarosan valósággá vált, és öt évvel ezelőtt megalakult a Csoóri Sándor Társaság. A polgármester köszönetet mondott, hogy e közösség a vállalását azóta is teljesíti. Az irodalmi rendezvényekkel emlékeznek és emlékeztetnek a 94 éve született alkotó irodalmárra és közéleti gondolkodóra.

Az est programja zenés irodalmi előadással folytatódott. Színpadra lépett Szirtes Edina Mókus zeneszerző, hegedűművész, aki egy effekt segítségével zenekari hangzást varázsolt hegedűjével és hangjával, így szólaltatva meg Csoóri Sándor Ördögpilla és Nagy László Ki viszi át a szerelmet című, ahogy mondta, életet és lelket mentő verseit adta elő. Őt a fellépők sorában Prisznák Lilla követte, aki a szombat délelőtt rendezett Csoóri Sándor – Csanádi Imre versmondó és verséneklő verseny döntőjében a középiskolás kategóriában első helyen végzett. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákja Csoóri Tulipánok versét szavalta.  Az estet Lutter Imre előadóművész és a Tárnok Ákos vezette Kákics együttes előadása zárta.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)