„A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt, s ami ezután lesz… mert aki olvas, az szabad lesz, megismerve mások gondolatait, szabadon választhat, kialakíthatja a saját gondolatait, összemérheti őket, veszthet és győzhet, okulhat és javíthat, ahogy méltó az emberhez. Ugye milyen egyszerű, csak meg kell tanulni az ábécét, és olvasni kell.”  Eme idézet Csukás Istvántól származik, s bizony, milyen igaz! Tudja ezt Székesfehérvár polgármestere is, aki szabadidejében sokat olvas, egy-egy új könyvélményét közösségi felületein is gyakran közzé teszi. Dr. Cser-Palkovics András ma is a Vörösmarty Mihály Könyvtárban járt, s meghosszabbította olvasójegyét. Remélhetőleg sokan követik példáját ebben is.

Konyvtar olvaso CserPA2

A városvezető arra ösztönöz minden székesfehérvárit: éljenek a lehetősséggel, és merüljenek el a könyvek varázslatos világában. A székesfehérvári lakosok és az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők továbbra is jelképes, 100 forintos áron válthatják meg éves olvasójegyüket.

„A könyvtár az egyik legfontosabb intézményünk és kulturális, közösségi terünk. Ráadásul ennek a könyvtárnak nem csak Székesfehérvárra, hanem a vármegye egészére nézve is vannak feladatai.” – fogalmazott a polgármester, aki kiemelte, hogy a könyvtárban magas színvonalú szakmai munka zajlik lelkiismeretes, magasan kvalifikált szakemberek által. Dr. Cser-Palkovics András kiemelkedő személyes élményként idézte fel, hogy egyik kedvenc olvasmányát, Tolsztoj Háború és békéjét is a Vörösmarty Mihály Könyvtárból kölcsönözte ki először, amikor még a szomszédos épületben található József Attila Gimnázium tanulója volt (ma Ciszterci Szent István Gimnázium).

Konyvtar23 1 1

„Amikor beléptem ide ma, akkor jutott eszembe, hogy én a közeli – akkor még József Attila – Gimnáziumba jártam középiskolába, először ebben a könyvtárépületben akkoriban jártam, de már azt megelőzően is rendszeres könyvtárlátogató voltam, mivel közel laktunk a Széna téri könyvtárhoz, általános iskolába is az akkori Május 1 téri suliba jártam, tehát a kapcsolatom a könyvtárral elég régi, és azok a jellemző könyvélményeim, amelyek részben kötelező olvasmányokhoz, részben a magyar tanárok által javasolt olvasmányokhoz kötődnek, azok is viszonyt alakítanak ki az ember és a könyvtár között. Nekem ilyen viszony például a Háború és béke, ugyanis ez volt az a könyv, amit először nem a családi könyvgyűjtemény részeként, hanem könyvtári könyvként vettem a kezembe és mind a mai napig az egyik kedvenc olvasmányom.” – árulta el a könyvtárhoz, az olvasásához fűződő való korai élményeit Dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Konyvtar olvaso CserPA3

Örülünk, hogy Polgármester Úr megújította a tagságát és ezzel felhívja mindenki figyelmét, hogy a 100 forintos jelképes összeg egyáltalán nem sok ahhoz képest, mennyi szolgáltatással állunk a lakosság rendelkezésére.” – nyilatkozott Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója, aki szerint az olvasójegy a manapság különösen megemelkedett könyvárak tekintetében és a könyvtár szolgáltatásai alapján még kedvezőbbnek számít. Példaként hozta fel az Arcanum Digitális Tudománytár kínálatát, vagy éppen a rendszeresen megrendezésre kerülő könyvbemutatókat, kulturális rendezvényeket. Az igazgató elmondta: a könyvtárhoz idén 700 új tag csatlakozott, de folyamatosan várják régi és új olvasóikat egyaránt.

Konyvtar olvas2

A Vörösmarty Mihály Könyvtár országszerte kiemelkedő módon több városrészben is elérhető a székesfehérváriak számára. Az olvasók azonban nem csak kedvenc műveiket kölcsönözhetik ki, de az intézmény számos egyéb szolgáltatását igénybe vehetik. Rendszeresen szerveznek könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat, valamint folyamatosan elérhetőek a szolgáltatások, mint az Arcanum Digitális Adattár, vagy a közel négyezer darabot számláló képeslap adatbázis böngészése. Természetesen továbbra is lehetőség van a könyveken túl CD-k, DVD-k, video- és hangkazetták kölcsönzésére is. A könyvtár adatbázisa már beiratkozás nélkül is elérhető, így aki még nem tag, az is nyugodtan böngészhet a kölcsönözhető művek között. A szolgáltatások igénybevételére jogosító olvasójegy megváltása a székesfehérvári lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek, valamint az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező tanulóknak, hallgatóknak mindössze jelképes összegbe, 100 forintba kerül évente. A fenti kedvezményekkel nem rendelkezők 500 forintos áron válthatják meg olvasójegyüket.