Rendkívül hasznos, akár szó szerint életmentő is lehet az a tudásanyag, amit rövid idő alatt el lehetett sajátítani ma Székesfehérvár Belvárosában, az Újraélesztés Világnapja alkalmából rendezett eseményen. Éles helyzetet szimuláló bemutatóval, hasznos technikák és tanácsok ismertetésével jelentkezett az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezete és a ResQ Alapítvány, az Önkormányzat közreműködésével. A Városház téren megrendezett eseményen a járókelők, érdeklődők igen nagy számban vállalkoztak arra, hogy szakemberek segítségével sajátítsák el az újraélesztés helyes módszerét.

Ujraelesztes vilagnapja23 2

Október 16-a a World Restart a Heart Day, azaz az Újraélesztés Világnapja. A világnapot 2012-ben az Európai Újraélesztési Tanács hozta létre azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az újraélesztés fontosságára, a késlekedés nélküli segítségnyújtás és a helyes technikai kivitelezés jelentőségére. Az alkalom egyik kiemelt üzenete, hogy mindenki elsajátíthatja azt a mozdulatot, ami kritikus helyzetben életmentő lehet. Székesfehérváron a Városház téren rendeztek bemutatót és oktatást az alkalomból. Az érdeklődő járókelők a hivatásos életmentők segítségével sajátíthatták el az újraélesztést.

Ujraelesztes vilagnapja23 3 1

Dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte az összes közreműködőnek, hogy Székesfehérvár csatlakozhatott ehhez a fontos világnaphoz. „Egy ilyen világnapnak mindig az egyik legfontosabb jelentősége, hogy felhívjuk egy fontos dologra a figyelmet, ami jelen esetben az életmentés.” – nyilatkozott a városvezető. A polgármester hangsúlyozta annak a jelentőségét is, hogy ne csak a világnapon, de az év további napjain is törődjünk a témával. Mint elmondta, akár a rendezvényen begyakorolt technikák és hasznos tanácsok is életet menthetnek egy kritikus helyzetben. Kiemelte, hogy a város kiváló kapcsolatot ápol a mentőszolgálattal, akik fontos szolgálatot, hivatást látnak el a mindennapok során.

Ujraelesztes vilagnapja23 5

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok megköszönte a részvételt a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a Székesfehérvári SZC I. István Technikum diákjainak, akik mindig partnerek az újraélesztésre történő figyelemfelhívásban. Beszámolt arról is, hogy az elmúlt években több mint 25.000 embert oktattak az újraélesztés helyes végrehajtására a mentőszolgálattal sok évre visszatekintő együttműködés során.

Ujraelesztes vilagnapja23 4
Diákok is szép számmal jelentkeztek, hogy megtanulják az újraélesztés alapjait

„Azért érdemes erről beszélni, mert nem egy ritka dolog, a közterületen történő hirtelen szívleállás, keringésmegállás sajnos a mindennapok része.” – fogalmazott Pápai Imre, az Országos Mentőszolgálat Fejér vármegyei vezető mentőtisztje, aki statisztikákkal is alátámasztotta az állítást. Elmondta, hogy hazánkban évente 24.000 alkalommal történik újraélesztés a kórházon kívül, vármegyei szinten csak szeptemberben 45 alkalommal kíséreltek meg újraélesztést a bajtársak. Szomorú adat, hogy ebből mindössze hét alkalommal jártak sikerrel, éppen ezért van nagy jelentősége az ilyen rendezvényeknek.

Ujraelesztes vilagnapja23 3
Székesfehérvár díszpolgára, a számos katasztrófahelyzetben a világ minden táján évtizedek óta életeket menő Pavelcze László is részt vett az eseményen

A Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezetének elnöke, Dr. Fábián Károly a megelőzés és a segítségnyújtás fontosságáról beszélt. Mint elmondta, nagyon fontos, hogy a sokszor hangoztatott stressz lecsökkentése mellett kiegyensúlyozott, sportos életvitelt éljünk és rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra. Amennyiben viszont az utcán látunk segítségre szorulót, fontos az azonnali beavatkozni tudás, ugyanis minden egyes eltelt perc 10%-kal csökkenti a túlélés esélyét.

Ujraelesztes vilagnapja23 4 1

A Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezete, a ResQ Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat szakemberei kora délelőttől egészen a délutáni órákig tartottak bemutatókat és oktatásokat a Városház téren az érdeklődő járókelőknek.