Elkezdődött csütörtökön reggel Székesfehérvár első esőkertjének beültetése a Török udvarban. Közel 40 féle évelő növény mintegy 1.000 példányát ültetik el a területen, amely a történelmi Belváros ékköve lesz. A munkában részt vettek a beruházást finanszírozó Grundfos Magyarország Gyártó Kft. és a Városgondnokság vezetői, munkatársai, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester is.

Az esőkertek azért különlegesek, mert – az erdők vízgyűjtőihez hasonlóan – összegyűjtik és tárolják a csapadékot, ezzel biztosítják a növények egyenletes vízellátását és az eső minél nagyobb arányú hasznosítását.

Székesfehérváron egy hete jelentették be, hogy a Török udvarban készül a város első esőkertje a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. támogatásával. Azóta a Városgondnokság munkatársai előkészítették a korábban rossz minőségű, homogén füves területet, kiszintezték, majd geotextillel és kaviccsal befedték talajt. Az esővizet egy szépen kialakított lefolyón juttatják le az esőkertbe a környező épületekről. Csütörtökön reggelre megérkeztek a növények is, majd elkezdődött azok elültetése a Grundfos és a Városgondnokság munkatársainak, valamint a Városháza környezetvédelmi szakembereinek a közreműködésével.

Esokert beult2

A munkába bekapcsolódott dr. Cser-Palkovics András polgármesteris. Hangsúlyozta: az esőkert nagyon különleges Magyarországon, sőt, a fehérvárit akkreditálni is fogják a Green City mozgalom keretében. A Török udvar kiváló helyszíne a beruházásnak, melyhez a Városgondnokság adja a szakértelmét, a Grundfos pedig vállalta a közel 3 millió forint értékű finanszírozást. Az esőkert kuriózum lesz és jó példát is jelent majd arra, hogy a város más pontjain is létrehozzanak hasonlókat civil összefogással.

A szakemberek szerint az esőkert már idén is nagyon szép és mutatós lesz, azonban az igazi arcát a következő egy-két évben nyeri el az évelő növények növekedésével, virágzásával. Elhúzódó szárazság esetén a növényeket igény szerint öntözik majd.

Udvar Csaba, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Török udvar átalakítása egy szép közösségi megmozdulás, és kollégáival együtt úgy érezték, hogy szeretnének a részesei lenni az összefogásnak. Ráadásul az esőkert a vízhez kapcsolódik, és szivattyúgyártó cégként fontos indíttatásnak érezték a beruházás támogatását.

Esokert beult3

A dús és biodiverz élőkert kialakításának szakmai szempontjait Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője ismertette. A területet a terepviszonyokhoz és a növények igényeihez alkalmazkodva alakították ki. A kör alakú kert közepére kerültek a vizet jobban bíró fajták, kifelé haladva pedig egyre szárazságtűrőbb növényeket ültettek. A növekedés beindulásával a növények összezárnak majd, és egy sokszínű mikroélőhelyet fognak képezni. A műemléki beépítettség miatt ide nem lehetett fákat, fásszárúakat ültetni, az esőkert azonban üde színfoltja lesz a Belvárosnak. A beruházás kuriózum lesz a klímaváltozáshoz alkalmazkodó, városi zöldfelület-gazdálkodásban. Vigyáznunk kell rá, hogy a jövőben mindenki megcsodálhassa!

(ÖKK, fotó: Simon Erika)