Székesfehérvár egyik kiemelt területe a Rózsa liget, melyet rengetegen használnak pihenésre, sportolásra, és az átmenő gyalogos forgalom is nagy a területen. A liget felújításának része, hogy összesen 5770 tő új rózsát ültetnek el az ágyásokban. A gondos fajtaválasztásnak köszönhetően már első vegetációs időszakban szépen összenőnek majd a rózsák és a fenntartásuk is biztosított lesz.

Hahn-Poszmik Réka, a Városgondnokság divizióvezető-helyettes kertészmérnöke elmondta, hogy mindegyik ágyásban más-más színű rózsa lesz. A két legnagyobb, 400-400 négyzetméteres ágyásba 1600-1600 tő növény kerül, befelé haladva változik majd a fajták magassága és a színe is. Geotextília és mulcs is kerül az ágyásokba, hogy a gazosodást gátolja.

A Városgondnokság parkfenntartó kertészei ezekben a napokban vagy rózsát ültetnek vagy a városi fatelepítéseken dolgoznak. Az esős és a nagyon fagyos napokon tudják majd folytatni a munkát, addig megfelelően tárolják a rózsatöveket. Várhatóan a jövő heti fagyos napok után végeznek majd az ültetéssel.

Rozsaliget rozsaultetes2

Lesznek futórózsák is a ligetben, nem csak a pergolák alatt, hanem a Csitáry-kút körül is.  A sokat használt sétányokat térkövezték, a kevésbé használt, murvás sétányokat befüvesítették összesen mintegy 2.000 négyzetméteren. Megszüntették a lépcsőket, helyettük rámpákat építettek az akadálymentesítés érdekében. 96 levendulát is ültetnek, ami kedvező a rózsáknak, mivel elriasztja a kártevőket. Emellett lesz 12 új fa – mocsári ciprus – és megújítják az utcabútorokat is. A kút körüli és a park közepén található pergolákat teljes egészében acélszerkezetűre cserélik és rózsával futtatják be.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)