Szombaton délelőtt első alkalommal rendezték meg az Alsóvárosi Egészségnapot, ahol az általános állapotfelmérés, vércukorszint-, koleszterinszint- és vérnyomásmérés mellett EKG-vizsgálat is a fehérváriak rendelkezésére állt. A nap folyamán mintegy ötszáz vizsgálatot végeztek el az egészségügyi szakemberek.

Az egészségnapokat minden városrészben szombatonként tartják, hogy minél több aktív munkavállaló el tudjon menni ezekre. A vércukor- és koleszterinszint mérés mellett volt bőrgyógyászati szűrés, EKG és kardiológiai vizsgálat, testösszetétel-mérés, boka-kar index meghatározás, csontsűrűség-mérés és általános állapotfelmérés is az Alsóvárosi Egészségnapon.

Minden egészségnapon 70-80 ember érkezik a szűrésekre – emelte ki Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. Az alapvizsgálatokhoz bejelentkezés nélkül lehet csatlakozni a városrészi egészségnapokon, csak a szakorvosok által végzett vizsgálatokra kell előzetesen regisztrálni. Az Alsóvárosban is megteltek az időpontok, ami azt is jelzi, hogy van igény az önkormányzat által rendezett városrészi egészségnapokra.

Egeszesegnap Alsovaros2

Nagy öröm, hogy első alkalommal rendezhetünk itt szűrőnapot, és köszönöm az Egészségfejlesztési Iroda munkatársainak a szervezést – mondta Mészáros Attila önkormányzati képviselő. „Többek között azért is volt fontos az Alsóvárosi Közösségi Ház megépítése, hogy ebben a városrészben is legyen közösségi tér, ahol olyan rendezvényeket, mint a városrészi egészségnap meg lehessen szervezni.” Arról is tájékoztatott, hogy a körzet másik részében, a Tóvárosban tavasszal szerveznek majd egészségnapot.

Az Egészségfejlesztési Iroda prevenciós programjai kiemelt szerepet töltenek be a város életében, hiszen az egészségmegőrzés minden korosztályban fontos téma. Dr. Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a városrészi egészségnapokon főként az aktívan dolgozóknak szeretnének lehetőséget biztosítani, akiknek nincsenek tüneteik, problémáik, ám a családjukban van valamilyen betegséghez – például daganathoz, cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri elváltozáshoz – köthető felhalmozódás.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)