Pénteken este megkezdődtek a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál fehérvári programjai. A Cinema City Albában számos alkotást láthatunk a következő napokban, a pénteki program után szombaton és vasárnap is két-két filmet vetítenek, majd ezeket követően a közönség a filmek közismert nagyköveteivel és szakértőkkel beszélheti meg a látottakat.

A tíz vidéki helyszín egyikeként Székesfehérvár is csatlakozott a 10. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválhoz, a BIDF programjai február 4-ig tartanak. Fehérváron a Cinema City Alba moziban találkozhatnak a nézők a díjnyertes dokumentumfilmekkel.

A székesfehérvári vetítések pénteken az ünnepélyes megnyitót követően kezdődtek, a La Singla – a flamenco-királynő rejtélye című filmet láthatta a közönség, amelyről ezt követően a szakértő, Pirog Zsófi flamenco táncművész és a film nagykövete, Radanovics Ivett moderntáncos, táncoktató beszélgetett. Az este második filmje az „Amíg még nézhetjük” című indiai dokumentumfilm volt, ami a tényeken alapuló televíziós újságírás világszintű nehézségeiről szól. Vinay Shukla filmje egyszerre fojtogatja és felrázza a nézőket. A téma kapcsán Regős Dóra, a Fehérvár Médiacentrum főszerkesztője és a film nagykövete, Nagy Judit egyetemi tanár, a Szabad Színház művészeti vezetője beszélgetett.

BIDF LehrnerZs

A megnyitón Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere osztotta meg gondolatait a közönséggel, aki köszönetet mondott Ficsóri Erika főszervezőnek, hogy városunk kulturális palettája egy új színfolttal gazdagodott nem csak a filmkultúra területén, hanem a város kulturális fesztiváljainak sorában is. „A világ közösségi együttlétét megváltoztató első képkockák megjelenése után 135 évvel mi újat adhatnak a dokumentumfilmek?” – tette fel a kérdést köszöntőjében Székesfehérvár alpolgármestere, aki szerint a fesztivál filmválogatásai lehetnek a válaszok erre, hiszen mindig van új, friss téma, ami bemutatásra vár és a befogadók, a nézőközönség számára érdekességgel bír, legyen az egy flamenco táncos élete, vagy a távoli Izlandon egy halászfalu focicsapatának sikertörténete. „Ugyanakkor a social mediaban is hat a dokumentálás, jó esetben a valóság bemutatása amit nap mint nap látunk, tapasztalunk.” – tette hozzá Lehrner Zsolt.

Köszöntötte a résztvevőket a Kodolányi János Egyetem megbízott rektora, Dr. Vizi László Tamás is, aki arról szólt a megnyitón, hogy az egyetem mindig is fontosnak tartotta a kulturális élet pezsgésébe való bekapcsolódást, annak támogatását. „Nemcsak a művészettel kapcsolatos szakokon, hanem minden szak esetében úgy gondoljuk, hogy szükséges a kultúrát, műveltséget, művelődést oktatni.” – hangsúlyozta Dr. Vizi László Tamás, aki szerint a fesztiválon látható filmek az egyetem hallgatóinknak is szólnak, valamint szólnak a középgenerációhoz és az idősebbekhez is, akik még filmeken nőttek fel.

A fesztivál a szombati és a vasárnapi napra is tartogat érdekességeket. Február 3-án, szombaton 17 órától látható a Manifesto, egy olyan videókból készült alkotás, amelyeket a 21. században született, Oroszországban élő tinédzserek forgattak és osztottak meg az interneten. A filmet követően Biczó-Móricz Tünde, okleveles pszichológus; alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus-, viselkedésterapeuta- és sématerapeuta-jelölt, valamint Gelegonya Erika, life, ifjúsági és sport coach, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia mentál trénere, a film nagykövete beszélgetnek.

BIDF doku mozi film2

A második vetítés 19 órakor kezdődik. A Gullspångi rejtély egy dokumentumfilm-krimi, tettesek nélkül, amelyről a szakértő, Tomek Noémi, ThetaHealing® Certificate of Science and Master Instructor Coach, mestertréner, podcaster és a film nagykövete, Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésze beszélget.

Február 4-én, vasárnap 16 órakor A mi kis hazai pályánk nézői megismerhetik Vidar Gylfasonnak, a mindössze 369 lakosú kis izlandi halászfalu, Hellissandur futballedzőjének nagy álmát, amelyet 25 év után fia próbál meg valóra váltani. A vetítést követően a sportról, az álmok megvalósításáról, arról, hogy „kell egy csapat” Horog László sportújságíró és Takács Péter, a Honvéd Szondi SE – Triatlon Szakosztály vezetője osztja meg gondolatait.

A háromnapos fehérvári eseménysorozat a Harcban (Defiant) című filmmel zárul vasárnap 18 órakor. Az Oscar-díjra jelölt rendező, Karim Amer a világon egyedülálló lehetőséget kap, hogy forgathasson az ukrán külügyminiszterről, Dmitro Kulebáról és a kormányzat más kulcsfiguráiról. A film az ukrán kormány működésébe, mindennapos küzdelmeibe hihetetlen testközelből avatja be a nézőt. A vetítést követően Balog Emese, az Aid to the Church in Need (UK) sajtótitkára, Ukrajna tudósítója lesz a beszélgetőtárs.

(ÖKK)