Országosan, így Székesfehérváron is elkezdődött szombaton a hivatalos választási kampány. A jelöltek és a jelölőszervezetek reggel elkezdték az ajánlások gyűjtését az európai parlamenti, a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásra. Sikeresen indult a kormánypártok aláírásgyűjtése. Már a választási kampány első óráiban összegyűjtötték a szükséges számú aláírást Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöléséhez és az EP-listához is.

Székesfehérváron is elkezdődött az ajánló aláírások gyűjtése, a képviselőjelöltek és aktivistáik „kopogtatása”, valamint közterületi standolások formájában egyaránt. A Fidesz-KDNP csapata volt láthatóan a legnépszerűbb, ugyanis amint megkezdték az aláírásgyűjtést a plázával szembeni murvás parkolónál, azonnal érkeztek az aláírni szándékozók is, akik kifejezetten örültek annak, hogy szót válthattak dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel, aki újra harcba száll a városvezetői posztért, illetve Vargha Tamás országgyűlési képviselővel, honvédelmi miniszterhelyettessel, aki szintén segített a jelölő-támogató aláírások gyűjtésében.

Kampany2

Az is igen beszédesnek bizonyult, hogy a Fideszes stand mellett fél órán belül megjelent két másik párt, illetve választási szervezet aláírásgyűjtő stábja, akik szintén várták az irántuk érdeklődőket, őket támogatókat, ám sportosan fogalmazva kissé beragadtak a startvonalon, vagy éppen felvették a Harry Potter filmekből ismert láthatatlanná tévő köpenyt, mert róluk alig vettek tudomást az arra járók. Akadt azért olyan párt is, amely nem költözött a többiek mellé, hanem a Piac tér sarkán külön próbálkozott.

Nyilván egy nap után, az első mozgások alapján nem lehet komoly következtetéseket levonni, de azt mindenképpen, hogy láthatóan a kormánypárti szövetség helyi csapata kapta el legjobban a rajtot.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint a választási irodák szombaton, a kampány első napján 466 624 ajánlóívet adtak ki az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson indulni szándékozó jelölteknek és jelölőszervezeteknek, amelyek egy részét néhány órán belül aláírva vissza is kapták, mivel a kormánypártok összegyűjtötték a szükséges számú aláírást Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöléséhez és az EP-listához is.

Kampany4 alairasgyujtes

A kampány gőzerővel folytatódik, a június 9-én esedékes választásig hátralévő 7 hét (50 nap) alatt bárki számíthat arra, hogy a pártok és a választáson induló egyéb szervek jelöltjei, avagy független jelöltek kérik a hivatalos jelöltté váláshoz szükséges ajánló- és támogatói ívek aláírására, illetve arra, hogy hallgassák meg – már akinek van – hivatalos programjuk ismertetését.

Remélhetőleg a kampány valóban a programokról, tervekről szól mindvégig, nem pedig – egyéb eszköz híján – hangulatkeltésről és egymás pocskondiázásáról.