Gulyás Gergely bejelentette, hogy megszűnik az árstop augusztus 1-jélvel. A kancelláriaminiszter a mai Kormányinfón kiemelte, a jegybank előrejelzése szerint az inflációnak augusztustól meredek csökkenése várható, ezért nem kell tartani az árak elszabadulásától. Ugyanakkor kiemelte, ennek gátat fog szabni a kötelező akciózás is, amelyet 10 százalékról 15 százalékra emelnek, és azt kiterjesztik az eddigi árstopos termékekre. 

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány ösztönözni szeretné a mielőbbi gyermekvállalást, ezért 2024 január 1-jével babaváró kölcsönt azok a családok vehetik igénybe, ahol a nő 30 év alatti. A kölcsön összege ugyanakkor 11 millióra emelkedik. Gulyás Gergely kiemelte, lesz egy türelmi időszak is, 2025 január 1-jéig várandósági igazolással a 30-40 év közötti nők is igényelhetik a kölcsönt. A kancelláriaminiszter szólt arról is, hogy CSOK az 5000 főnél kisebb településen 50 százalékkal megemelkedik, az 5000 főnél nagyobb településeken nem lehet igénybe venni 2024. január 1-jétől. Az utóbbi területen az érintett minisztériumoknak külön szabályt kell kidolgozni. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása a babaváró hitelnél azt látják, hogy ez egy működő eszköz, ám az elmúlt évtizedekben kitolódott a gyermekvállalás időpontja. Márpedig az, hogy a hölgyek mikor vállalják az első gyermeket, meghatározza, hogy vállalnak e még. Ösztönözni szeretnénk, hogy a gyermekvállalás időpontja a nőknél korábbra kerüljön – mondta. ÉPPEN EZÉRT A KORMÁNY ÚGY DÖNTÖTT, HOGY A TÁMOGATÁS ÖSSZEGÉT MEGNÖVELIK 10-RŐL 11 MILLIÓ FORINTRA, VISZONT A 2024 JANUÁRJÁRÓL CSAK AZOK A HÁZASPÁROK VEHETIK FEL, AHOL A HÁZASPÁROKNÁL A NŐ HARMINC ÉV ALATT VAN. Bevezetnek ugyanakkor egy átmeneti időszakot így 2024 és 2025. január 1-je között egy éven keresztül a 30-40 év közöttiek is jogosultak a támogatásra, erre a várandósság igazolása esetén van lehetőség.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) szabályainak változásairól szólva a tárcavezető közölte: azt látják, hogy az infláció mértékét meghaladó ingatlanár emelkedés volt jellemző, különösen Budapesten. Mit mondta, a CSOK ma inkább a kisebb településeknél működik, a nagyvárosokban ma már a CSOK-hitel mellé fel kellett venni banki hitlelt is, ezért a CSOK-igénylések száma jelentős mértékben csökkent. Ennek következtében a CSOK-nak a falun érvényes szabályai megmaradnak, a keretösszeg mértékét pedig 50 százalékkal megemelik: egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, három gyerek esetén pedig 15 millió forintot kapnak. Közölte azt is, hogy a városban a CSOK-ot nem lehet a jövőben igénybe venni, de ki fognak dolgozni egy olyan új otthonteremtési rendszert, ami a városokban megfelelő lehet. Ezek mind 2024. január 1-jétől érvényesek. Hozzátette: Abban bíznak, hogy a szabályok sokat segítenek azoknak, akik építkezni szeretnének. A családügyi minisztérium foglalkozik az ötezer fő feletti települések támogatási rendszerének kidolgozásával.

Gulyás Gergely kitért arra is: reális esély van arra, hogy 2023 végére az infláció mértékét egy számjegyűre sikerül csökkenteni. Új eszközöket vezetnek be. Ilyen az online árfigyelő rendszer, valamint a kötelező akciózás is. Véleménye szerint az árstopok megtették a dolgukat, így most itt az ideje azok kivezetésének. Az élelmiszerárstop augusztus elsejével tehát megszűnik, ugyanakkor a kötelező akciózás mértékét 10-ről 15 százalékra emelik. Ennek eredményeként a bolt által meghatározott bruttó árnál legalább 15 százalékkal olcsóbban kell adni a meghatározott termékeket. Arról is gondoskodni fognak, hogy mindenki számára jelezzék az üzletek az árcsökkentés tényét – mondta.