Van egy különleges este-éjszaka az esztendőben, amikor a nap mint nap látott épületek, utcarészletek és tárgyak új megvilágításba kerülnek: ez a Múzeumok Éjszakája. Feltárulnak a történelmi titkokat őrző helyszínek, és a személyes történetek révén is új megvilágításba kerülhet sok minden. Székesfehérváron idén is példás összefogással 13 szervezet 24 helyszínen, több mint 100 programmal várja az érdeklődőket. Az egyik első a megnyitott Városháza volt, miközben két- és négykerekű veteránok töltötték meg a főteret. Emellett csak erre a napra összeállt zsebóra-gyűjtemény és a Helyőrségi Zenekar koncertje is színesítette a programot. Szubjektív, ám annál élménygazdagabb beszámolónkat az alábbiakban olvashatják.

Szent Iván napjához a sok régi hagyomány mellett immár több mint két évtizede egy újkeletű is csatlakozott: a Múzeumok Éjszakája, ami sok értékkel és élménnyel, egyedi emlékkel ajándékozza meg az abba bekapcsolódókat. Székesfehérváron régóta szép összefogás keretében készülnek erre az intézmények, idén is 13 szervezet 24 helyszínen, több mint 100 programmal várta az érdeklődőket.

Az egyik első rendezvény a Városházán kezdődött kora délután – majd ezt még két teltházas vezetés követte. A megújult épület kincsei és titkai idén is sokakat vonzottak. A látogatókat dr. Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsár Mariann idegenvezető kalauzolta. Közösen meséltek az épület történetéről, és mutatták be a nemzet történelmében fontos pillanatokat őrző tárgyakat. Kevesen tudják, de a Városháza udvarán 1938-ban megtartott, kihelyezett országgyűlésen iktatták törvénybe augusztus 20-dikát mint nemzeti ünnepet, és a Díszteremben látható az Aranybulla 1222-es kihirdetését megörökítő falfestmény is, ami a mindenkori államvezetőnek a fehérvári törvénylátó napokat „előírja”. Emellett Aba-Novák Vilmos seccóját is megnézhették a résztvevők. Bárki beülhetett a polgármesteri székbe, illetve onnan láthatta Mujkó, Mátyás király udvari bolondjának intő mozdulatát.

Muzeumok ejszakaja23 oldtimer 2

A magyar nemzet életében fontos, történelmi dátumok közötti időutazás a Városház téren két- és négykerekű oldtimerek megcsodálásával folytatódott. Különleges autók és motorok várták a népes látogatósereget, akiket az Országalmához ékező Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar műsora is elkápráztatott. Bár az erős szél miatt a történelmi óriásbábok a Vörösmarty Színház előtti téren maradtak, a menetzenével sokan sétáltak el addig a zenekarral.

Gyorsan beteltek a helyek a Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeuma által meghirdetett múzeumpedagógiai foglalkozásra is. A népes látogatósereg közepette Rózsa és Artúr új otthonában vendégeskedhettek a résztvevők, miközben berendezhették a különleges babaház hat helyiségét is a gyermekek és családjaik, a gyűjtemény gyönyörű és különleges minidarabjaiból összeválogatott tárgyakból.

Sokan hallgatták meg a Kossuth udvarban az Órajáték dallamait, hogy utána bemenjenek az egykor Kovács Jenő által létrehozott Óramúzeumba. Örökösei az idei Múzeumok Éjszakájára is különlegességgel készültek: csak erre a napra a fehérvári közönség egy teljes tárlónyi zsebóra-gyűjteményt csodálhatott meg. A becses OMEGA-darabokat mind Kovács András „szervizeli.”

Muzeumok ejszakaja23 Oramuzeum 3

A Múzeumok Éjszakája idén is rengeteg programot kínált, és miközben értékeket kaptak a résztvevők, jótékonysági célt is segítettek. A karkötőt megváltók az Ukrajnából menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatását támogatják.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)