Csütörtökön délelőtt a székesfehérvári Hiemer-házban megrendezett honosítási ünnepségen többek között Henrik Nilsson, a Hydro Fehérvár AV19 hátvédje is megkapta a magyar állampolgárságot. A sportoló Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András előtt tette le az állampolgársági esküt. A ceremónián – meglepetésként – a teljes jégkorongcsapat részt vett.

Esküt tett Henrik Nilsson, a Hydro Fehérvár AV19 svéd hátvédje. A csütörtöki honosítási ceremónián egyike volt azoknak a személyeknek, akik megkapták a magyar állampolgárságot Székesfehérváron. A hátvéd a 2021-22-es szezon óta erősíti a Hydro Fehérvár AV19 csapatát, idén tavasszal pedig már néhány felkészülési mérkőzést is játszott magyar válogatottban. A betonkemény megoldásairól és magabiztosságáról is ismert játékos fontos pillére a fehérvári hokisok védelmének. Korábban játszott a finn és a svéd elsőosztályban is, mielőtt a Dornbirner EC-től Székesfehérvárra igazolt volna. A csütörtökön a honosítási ünnepség keretében a magyar állampolgárságot igazoló okmányokat átvevő személyeket – köztük Henrik Nilssont – dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte.

AV19 23 24 NilssonH alampolg 1

„Mindig megható pillanat az állampolgársági eskütétel, különösen Szent István városában, egy olyan városban, mint Székesfehérvár.” – fogalmazott a városvezető, aki az esemény jelentőségét szemléltetve felidézett egy korábbi eskütételt, ahol két idős hölgy elhangzott szavai számára azóta is különös jelentőséggel bírnak. „Az egyikük úgy fogalmazott: 60 éve várok erre a pillanatra. A másik idős hölgy pedig azt mondta: most már nyugodtan halok meg.” – emlékezett vissza a szimbolikus jelentőségű történetre a városvezető. Dr. Cser-Palkovics András polgármester külön köszöntötte a Hydro Fehérvár AV19 csapatát is, akiknek jelenléte jelezte, mennyire fontos esemény ez a közösség számára. A polgármester sok sikert kívánt Nilssonnak és a csapatnak az előttük álló kihívásokhoz

Henrik Nilsson, a Hydro Fehérvár AV19 hátvédje elmondta, hogy nagyon szeret Székesfehérváron élni, az emberek kedvesek, a város tökéletes és jól érzi magát Magyarországon. „A terv az, hogy újra csatlakozom a magyar válogatotthoz. Játszottam már néhány meccset, de sajnos megsérültem, remélhetőleg a következő időszakban tudok segíteni a csapatnak.” – fogalmazott az újdonsült magyar állampolgár Henrik Nilsson, aki hozzátette: minden nap tanulja és próbálja is beszélni a nyelvet, de miután úgy érzi, a magyar nehezebb, mint a svéd, egyelőre csak mérsékelt sikereket ért el.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)