Minden fehérvári és a város vonzáskörzetében élő család számára ismerősen csengenek a Depónia, a FEJÉRVÍZ és a SZÉPHŐ nevek. A közszolgáltatásokat biztosító cégek 2023. szeptember 14-én, csütörtökön „Észrevétlenül a város szolgálatában” címmelközös konferencián mutatkoznak be a Városházán. Emellett az épület emeleti folyosóján és a Városháza előtt kiállításon mutatják be a tevékenységükhöz kapcsolódó relikviákat, berendezéseket, valamint telephelyeiken nyílt napokkal is készülnek. A programokra Lehrner Zsolt alpolgármester, Laczi Péter, a FEJÉRVÍZ Zrt. vezérigazgatója, Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője és Szauter Ákos, a SZÉPHŐ Zrt. vezérigazgatója közös sajtótájékoztatón hívta meg az érdeklődőket.

A Székesfehérváron a közszolgáltatásokat ellátó cégek – a Depónia Nonprofit Kft., a FEJÉRVÍZ Zrt. és a SZÉPHŐ Zrt.–a hulladékszállítás és -kezelés, az ivóvízellátás és a csatornaszolgáltatás, valamint a távfűtés és melegvíz-hőszolgáltatás biztosításával jelen vannak az emberek otthonaiban, az intézményekben és a fehérvári cégek életében is. Miközben szinte mindannyian szerződésben állunk ezekkel a szolgáltatókkal, tevékenységüket nem mindig ismerjük teljeskörűen.

Az érdekességek, a háttérben megbúvó technikai vagy éppen történeti részletek megismerését tűzte ki célul az a közös konferencia, amelyet „Észrevétlenül a város szolgálatában” címmel, Székesfehérvár Önkormányzatának koordinálásával rendeznek 2023. szeptember 14-én, csütörtökön 10 órától a Városháza Dísztermében. A program nyilvános és minden érdeklődő előtt nyitott.

A konferenciához kapcsolódóan a Városháza előtt és az épület emeleti folyosóján régi fényképekből, dokumentumokból és a szolgáltatások biztosítása során használt berendezésekből rendezett kiállítás látható. Ennek rendezésében a Városi Levéltár és Kutatóintézet volt a három közszolgáltató cég segítségére. A tárlat egészen szeptember 25-ig látogatható: a Városháza előtt kiállított relikviák folyamatosan, az épületben elhelyezett vitrinekben és tablókon látható tárgyak pedig hétköznapokon 9 és 16 óra között várják az érdeklődőket. A Kulturális Örökség Napjain a városházi vezetésekbe bekapcsolódók is megnézhetik a kiállítást.

A városi közszolgáltató cégek nyílt napokat is tartanak, melyekre várják az egyéni látogatókat és a csoportokat egyaránt. Amennyiben túljelentkezés lenne, úgy igény szerint más időpontban is biztosítanak látogatási lehetőséget.

Depónia Nonprofit Kft.
2023. szeptember 12. (kedd) 09.30 – 11:30 óra és 13.30 – 15:30 óra
Helyszín: Székesfehérvár-Csala, Pénzverővölgy, Hulladékkezelő Központ – Oktatóterem és Telep
A részvételi szándékot legkésőbb 2023. szeptember 10. napjáig lehet jelezni a szemleletformalas@deponia.hu címen

FEJÉRVÍZ Zrt.
2023. szeptember 15. (péntek) 09.00 – 11.00 óra és 16.00 – 18.00 óra
Helyszín: Bakony utca 10.
A részvételi szándékot 2023. szeptember 11. napjáig lehet jelezni a kommunikacio@fejerviz.hu címen.

SZÉPHŐ Zrt.
2023. szeptember 20. (szerda) 17.00 óra
Helyszín: Király sor 1/b
A részvételi szándékot 2023. szeptember 11. napjáig lehet jelezni a bejaras@szepho.hu címen.

Kozszolgaltatok gepek berendezesek

A közös konferencia alapját az adja, hogy a közszolgáltató cégek kerek évfordulósak. 120 évvel ezelőtt indult el Fehérváron a villamosenergia-termelés, 110 éve van vezetékes ivóvíz és több mint 70 éves a hulladékgazdálkodás. A társaságok nagyon fontos, nélkülözhetetlen szerepet töltenek be Székesfehérvár életében, gazdaságilag is meghatározóak, emellett stabil, kiszámítható munkát biztosítanak – hangsúlyozta Lehrner Zsolt alpolgármester. Kiemelte, hogy a COVID-járványt és az energiaválságot leküzdve a cégek az elmúlt években is kiváló teljesítményt nyújtottak. A lakók számára azonban többnyire akkor hangsúlyos a jelenlétük, ha valamilyen oknál fogva szünetel, nem működik a szolgáltatás. Székesfehérvár városa a konferenciával és a kiállítással szeretne köszönetet mondani a társaságok lelkiismeretes munkájáért.

Szauter Ákos, a SZÉPHŐ Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a szolgáltatásuk sajátságos: 120 évvel ezelőtt villamosenergia-termeléssel kezdték a működést, ami folyamatosan alakult át távhőszolgáltatássá. A programok során bemutatják az elmúlt évtizedek tevékenységét, azt, hogy miként jutottak el a kezdetektől napjainkig. Megismerhetjük továbbá a SZÉPHŐ jövőképét is, különös tekintettel az energiatudatosságra és a környezetvédelemre.

Az 1800-as években fogalmazódott meg a székesfehérvári városvezetésben, hogy a város fejlődése és polgárosodása szükségessé teszi a vezetékes vízszolgáltatás és szennyvízelvezetés kiépítését. 1913-ban, mintegy 20 éves tervezést és az előmunkálatokat követően indult el a szolgáltatás. A II. világháborút követően a cég megyei szintű részvénytársasággá alakult, jelenleg pedig 115 települést szolgál kimondta Laczi Péter, a FEJÉRVÍZ Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, állami tulajdonú cégként ma a legfőbb céljuk, hogy továbbra is emberközpontú szolgáltatást nyújtsanak. A Fejérvíz Zrt. számára nagy érték a kollektíva összetartása, bajtársiassága.

A közszolgáltató cégek beépültek az emberek életébe, mindennapjaiba, hiszen jól működik a fűtés, a vízszolgálatás, a hulladékszállítás. Ezeket a szolgáltatásokat már a XX. században sem lehetett nélkülözni, a XXI. században pedig egyszerűen alapvetőek – emelte ki a sajtótájékoztatón Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az ismeretterjesztő programokon részükről is lesz múltidézés, emellett hangsúlyosan szeretnének beszámolni a hulladékgazdálkodás jelenéről, összetettségéről és jövőbeni fejlődési irányairól.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)