A székesfehérvári közszolgáltatók történetébe ad betekintést az a kiállítás, amely a Városháza első emeletén és az épület előtt kapott helyet, valamint a cégek jelenéről és jövőbeni terveiről is szó volt azon a konferencián, amellyel a város a közszolgáltatásokat ellátók munkája előtt tisztelgett csütörtökön. Az eseményen Polgármesteri Elismerő Emlékérmeket adott át dr. Cser-Palkovics András polgármester azoknak, akik a Fűtőerőmű Kft-nél, a SZÉPHŐ Zrt-nél, a Fejérvíz Zrt-nél, a Continus Nova Kft-nél és a Depónia Nonprofit Kft-nél több évtizedes munkájukkal szolgálták a város közösségét.

A Székesfehérváron a közszolgáltatásokat ellátó cégek – a Depónia Nonprofit Kft., a FEJÉRVÍZ Zrt. és a SZÉPHŐ Zrt. – a hulladékszállítás és -kezelés, az ivóvízellátás és a csatornaszolgáltatás, valamint a távfűtés és melegvíz-hőszolgáltatás biztosításával jelen vannak az emberek otthonaiban, az intézményekben és a fehérvári cégek életében is – teszik mindezt észrevétlenül, ámde nélkülözhetetlen módon. Olyan feladatokat végeznek el kiválóan, amelyek igazából akkor tűnnek fel az ügyfeleknek, ha ellátatlanul maradnak. A cégek ezer szállal kapcsolódnak a városhoz, jelenlétük nélkül a város gazdasági fejlődése, fejlettsége is megtorpanna, gazdasági versenyképessége visszaesne.

Kozszolgaltatok konf1 CserPA

Székesfehérvár az Észrevétlenül a város szolgálatában című kiállítással és konferenciával is szeretné kifejezni tiszteletét a közszolgáltató cégek menedzsmentjének, és köszönetet mondani munkavállalóinak a szorgalmas helytállásukért, kitartó munkájukét – kezdte megnyitóbeszédét dr. Cser-Palkovics András. „A Depónia, a FEJÉRVÍZ és a SZÉPHŐ által végzett tevékenység a legalapvetőbb dolgokat jelenti városunk működése, üzemeltetése tekintetében. Az itt dolgozók nagyon nehéz munkát végeznek, sokszor hidegben, forróságban, mélységben és magasságban, mostoha körülmények között. Ezekre a szakemberekre mind a múltban, a jelenben és a jövőben is egyaránt szükség van. Eszközökkel, gépesítéssel sok mindent lehet segíteni, de a szakemberek tudása nélkülözhetetlen.” A polgármester kiemelte: a jól működést mutatja, hogy az alapszolgáltatások színvonalát a COVID világjárvány, illetve az energiahordozók árának emelkedése okozta gazdasági nehézségek közepette is sikerült a cégeknek teljesíteniük. „Ezzel a mai rendezvénnyel is szeretnénk megmutatni, hogy a város közössége nem tartja ezt a munkát észrevétlennek, hanem nagyon is tudatában van annak, hogy mit köszönhet ezeknek a közösségeknek.”

A beszédet követően Polgármesteri Elismerő Emlékérmeket adott át dr. Cser-Palkovics András polgármester azoknak, akik a Fűtőerőmű Kft-nél, a SZÉPHŐ Zrt-nél, a Fejérvíz Zrt-nél, a Continus Nova Kft-nél és a Depónia Nonprofit Kft-nél több évtizedes munkájukkal szolgálták a város közösségét. Így a FEJÉRVÍZ részéről Keresztes László, Lapos István és László Viktor, a SZÉPHŐ Zrt-től Antal Anikó, Koós László és Gulyás János, a Depónia NKFt-től Bíró Tamás és Lencsésné Szűts Gabriella, míg a CONTINUS Nova Kft. részéről Csík József és Szűcs Györgyné vehette át az elismerést.

Kozszolgaltatok konf3

A székesfehérvári közszolgáltatók történetébe ad betekintést az a kiállítás, amely a Városháza első emeletén és az épület előtt kapott helyet. A tárlatot a Városi Levéltár és Kutatóintézet munkatársai rendezték. Az intézmény igazgatója, dr. Csurgai Horváth József a közszolgálatatások történelméről adott átfogó összefoglalást, a reformkortól a második világháborúig. Mint elhangzott, a 19. század végének egyik legfontosabb kérdése volt a köztisztasági szabályozások bevezetése a városokban. Havarnek József városkapitány idején indult a háztartási szennyvizek eltávolításának, az emésztőgödrök tisztításának szabályozása. Elkerülendő, hogy a lakosság az éj leple alatt borítsa ki az otthon felgyülemlett hulladékot az utcára vagy a főtérre, megszületett a köztisztasági rendelet. Ennek köszönhetően Székesfehérváron az 1910-es évek végén már egy vállalkozó, Almássy Ferenc végezte a szemétszállítást. A város 1920-ban vette kezelésbe a házi szemét fuvarozását, így ezt a feladatot és a Köztisztasági Üzem vezetését a város Gazdasági Hivatala és Mérnöki Hivatala látta el. A századfordulón további fontos urbanizációs fejlesztés volt a villamosművek megépítése, ennek köszönhetően az 1870-től jelen lévő gáz mellett 1903-tól megindult a városban az áramszolgáltatás is.

A múltidézés után a székesfehérvári távhő fejlesztési lehetőségeiről tartott előadást Szauter Ákos, a SZÉPHŐ Zrt. vezérigazgatója. A cég jelenleg 21877 lakásnak és kb. 1000 közületnek biztosítja a fűtést, mintegy 45 km nyomvonal távvezetéken. Szólt arról is, hogy téves dolog azt hinni, hogy a távhő egyenlő a panellakások fűtésével. A távhőszolgálatás ma egy versenyképes szolgáltatás mind árban, mind fenntarthatóságban. Nemcsak társasházak, hanem családi házak esetében is sokan választják: egyszerűbb energiaforrás-váltás, nincs lokális szennyezés, és a távhő nagyobb komfortot ad. A távhő „zöldítése” kapcsán felsorolta, hogy a jövőben a napenergia, a biomassza – faapríték, a kommunális hulladék, a villamos energia – villanykazán, a hulladékhő és a hőszivattyú használata jelenthet megoldást. Törekszenek arra is, hogy korszerű hőtermelő technológia alkalmazásával takarítsanak meg energiát.

Kozszolgaltatok gepek berendezesek 1

A 150 éves Fejérvíz Zrt. feladata a legszebb tevékenységek egyike: szolgáltatni az életet jelentő ivóvizet és óvni a környezetet – kezdte előadását a cég vezérigazgatója. Laczi Péter az 1800-as évekbe kalauzolta vissza a hallgatóságot, majd szólt a város első vízbázisáról, amelyet az Aszalvölgyben jelöltek ki, és amelyet több is követett az évtizedek során, hiszen a város fejlődésével, iparosodásával egyre nagyobb mennyiségben volt szükség ivóvízre. A város vízvezeték-rendszerét 1911-ben kezdték kiépíteni, és azt is megtudhattuk, hogy a Zichy-palotában, azaz a Városháza második emeletén is volt vízmű a két világháború közötti időszakig. Európában elsőként Székesfehérváron jött létre természetközeli szennyvíztisztító Sóstón, majd e funkciót 1968-ban az újonnan megépült Bakony utcai telep vette át. A cég másfél évszázados történetében voltak mélységek és magasságok, de a közösség, a vízművesek összetartozása a mai napig erőt ad. A Fejérvíz a szolgáltatás biztosítása mellett nagy figyelmet fordít az utánpótlás-nevelésre. A szakképzésben 2012 után idén először végzett ismét vízügyes osztály. A 17 fiatal szakember ma már mind a céget erősíti. A felsőoktatásban pedig duális képzésben fogadják a leendő mérnököket, informatikusokat.

A 20. század elején, egykor 5 szemeteskocsi végezte a hulladékszállítást Székesfehérváron. 2023 júliusáig 66 település hulladékgazdálkodási közszolgáltatójaként működött a Depónia. Környezetvédelem, fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság támogatása – ezek fontos kulcsszavak a Depónia Nonprofit Kft. életében. Steigerwald Tibor ÜGYVEZETŐ célként nevezte meg, hogy – a térség hulladékkezelési feladatainak ellátásán túl –  minimalizálják a hulladék által okozott környezetterhelést, elkerüljék a környezetszennyezést és elősegítsék a képződő hulladék mennyiségének csökkentését. A folyamatos fejlesztésekkel arra törekszenek, hogy minél nagyobb arányban hasznosítsák a keletkező hulladékot. A cégvezető kiemelte: a társadalmi felelősségvállalás jegyében nagyon fontos az a szemléletformáló tevékenység, amelyet nyílt napjaikon, iskolai órák keretében, valamint a város különböző rendezvényein kitelepülve végeznek.

A konferenciához kapcsolódó tárlat egészen szeptember 25-ig látogatható: a Városháza előtt kiállított relikviák folyamatosan, az épületben elhelyezett vitrinekben és tablókon látható tárgyak pedig hétköznapokon 9 és 16 óra között várják az érdeklődőket. A Kulturális Örökség Napjain a városházi, vezetett sétákba bekapcsolódók is megnézhetik a kiállítást.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)