A Bakony utca és a nyugati elkerülő összekötése, valamint a Fehérvár Tüdeje II. üteme is szerepel azon projektek listáján, amelyeket a város az – egyelőre nem érkező – európai uniós fejlesztési ciklus forrásaiból tervez megvalósítani. Székesfehérvár mindenképpen elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett, melyeket dr. Cser-Palkovics András polgármester a közösségi oldalán is közzétett, kiemelve: „A vármegyével és városunk érintett intézményeivel közösen mi a startvonalon állunk, a decemberi közgyűlés jóváhagyását követően, a források rendelkezésre állása esetén több beruházás azonnal indulhatna. Ezzel persze a legtöbb város így van, nem véletlenül fogadtuk el nyáron minden megyei jogú város vezetőjével, pártállástól függetlenül az EU-t felszólító, források mihamarabbi biztosítását kérő közös nyilatkozatot. Remélem, hogy a megyei jogú városok egységes és demokratikus kiállásának talán lesz is foganatja!”

„Ma a Hivatal munkatársaival áttekintettük, majd a Szenátusnak bemutattam az új európai uniós fejlesztési ciklus forrásaiból tervezett fejlesztéseket.

A következő lista tartalmazza tehát (a teljesség igénye nélkül) azokat a projekteket, melyeket európai uniós forrásokból kívánunk megvalósítani. Természetesen ezek mellett jelentős beruházásokat szeretnénk nemzeti (kormányzati és városi) forrásokból is elérni a következő években. Erre minden remény meg is van, hiszen jelenleg is számos fejlesztés zajlik Székesfehérváron.

A Bakony utca és a nyugati elkerülő összekötése bő 3,5 milliárd forintos projektje elő van készítve, a beruházást a források érkezése esetén viszonylag gyorsan el lehetne indítani.

Az Úrhidai út felújítása is a terveink között szerepel, minden arra közlekedő számára ismert, hogy nagyon időszerű lenne már a felújítása. Önkormányzatunk elkötelezett, hogy a fejlesztési programjának keretében megvalósítja azt.

Folytatódik a történelmi Belváros megújítása a Szent István tér és vele a Kossuth és Táncsics utcák irányába.

A Fehérvár Tüdeje Program II. ütemének folytatására 400 millió forintot szeretnénk költeni, emellett a maroshegyi városrészben (valamint városi forrásból a Feketehegyen) is kialakítanánk a túrózsákihoz hasonló szabadidős, szabadtéri sportcentrumot.

Zöldberuházásaink között fontos szerepe volna az Aszal-völgy biodiverzitási szempontból indokolt beavatkozásainak, illetve a Gugásvölgyi-tározó rendezésének.

Több mint egy milliárd forintot szeretnénk fordítani a középületeink, kiemelten az óvodák és bölcsődék energetikai fejlesztésére, ez elsősorban napelem-rendszerek telepítését jelenti. Projektjeinkben már nem csak a megújuló-energia előállítására, hanem tárolására is vannak elemek, mely a legtöbb szakértő szerint a legfontosabb lépés lenne az energiahatékonyság terén.

Több mint 1 milliárd forintot szeretnénk fordítani okos-hálózatok kiépítésére, ilyen volna például az okosparkolási rendszer, vagy akár az élő buszjárat-követő hálózat is.

Természetesen a különböző konkrét projektek nagyobb ún. „prioritásokba”, tehát csomagokba vannak szervezve, melyeknek meghatározott, átfogóbb stratégiai célokat kell elérniük. Például az energetikai korszerűsítéseknek klímacélokat kell szolgálnia, a szabadidőparknak a „humán-infrastruktúra javítását” (elnézést, uniós-bürokratikus szaknyelv) és így tovább. Ha egy adott, konkrét projektet akár az EU, akár a Kormány nem lát megfelelőnek, akkor egy sor másik, szintén konkrét tervet tudunk a helyükre tenni, ezeket hívjuk tartalékprojekteknek. Ezek állásáról a jövőben is folyamatos tájékoztatást adunk majd.

A mostani, egyébként Kormány által kibővített TOP Uniós keretünk összesen mintegy 13,5 milliárd forintnyi beruházást jelentene, ha az EU végre folyósítja majd a pénzeket.

Néha kapok kérdést, hogy szerintem fognak-e érkezni az EU-s források. Nem látok bele a tárgyalások napi folyamataiba, így csak azt az elvet tudom mondani, ami fontos a városirányítás során: a legjobbat reméljük, de a legrosszabbra is felkészülünk. A tervezett beruházások vitathatatlanul a városban és környéként élők érdekeit szolgálják, az európai uniós céloknak pedig teljes mértékben megfelelnek. Bízom benne, hogy a pénz is mihamarabb rendelkezésre áll majd.

A fenti beruházásokat mindenképpen meg szeretnénk csinálni. Csak sajnos sokkal tovább fog tartani amennyiben csak saját, nemzeti vagy városi források állnak a rendelkezésre. Ezért is lenne kiemelkedően fontos, hogy megszülessen a megegyezés Brüsszelben. Székesfehérvár ehhez eddig is minden feltételnek megfelelt. Így lesz ez a jövőben is.

A vármegyével és városunk érintett intézményeivel közösen mi a startvonalon állunk, a decemberi közgyűlés jóváhagyását követően, a források rendelkezésre állása esetén több beruházás azonnal indulhatna. Ezzel persze a legtöbb város így van, nem véletlenül fogadtuk el nyáron minden megyei jogú város vezetőjével, pártállástól függetlenül az EU-t felszólító, források mihamarabbi biztosítását kérő közös nyilatkozatot. Remélem, hogy a megyei jogú városok egységes és demokratikus kiállásának talán lesz is foganatja!

dr. Cser-Palkovics András

polgármester”