Hétfőn, szeptember 4-én varázslatos Tündérzenével nyitja meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a 2023/24-es szezont. Az első nagyzenekari hangversenyen a német koraromantika egyik nagy mestere, Felix Mendelssohn-Bartholdy művei varázsolják el a közönséget, Langer Ágnes, a fiatal magyar hegedűsgeneráció egyik legígéretesebb tehetségének hegedűszólójával, Dobszay Péter vezényletével.

A koncertet indító, a Szentivánéji álom varázslatos forgatagát festő hangverseny nyitány a tizenhét éves zeneszerző később sem felülmúlt remeklése: a zseniális fiatalember e művével egyenesen a zenetörténet nagyjai közé lépett. És hogy mitől válik igazán “tündérivé” Mendelssohn muzsikája, azt Dr. Szabó Balázzsal, a zenekar művészeti tanácsadójával próbáltuk megfejteni: “Ez a könnyed, virtuóz, sziporkázó zenét mindig nagyon mély zenei tartalommal, és valami egészen különleges mélységgel tudta párosítani. Ez adja meg ezeknek a tündértánc zenéknek a komolyságát, ünnepélyességét a játékosság és a könnyedség mellett.”

Az est folytatásában a hegedűirodalom egyik legtöbbet játszott alkotása, az elbűvölő melódiákban gazdag e-moll hegedűverseny csendül fel, amelynek briliáns zárótétele szintén a Mendelssohnra olyannyira jellemző „tündérzene” egyik pompás reprezentánsa. A versenymű szólóját a fiatal magyar hegedűsgeneráció egyik legígéretesebb tehetsége, a 2017-es Bartók Világverseny 3. helyezettje, Langer Ágnes tolmácsolja: “Bármilyen hegedűverseny mindig nagy kihívás, de én különösen örülök, hogy Mendelssohn- hegedűversenyre kért fel Péter (Dobszay Péter, a zenekar művészeti vezetője, az est karmestere – a szerk.). Nagyon szeretem; annyi szenvedély van benne, annyi gyönyörű dallam, annyi finomság. A harmadik tétel pedig talán az egyik legjobb hegedűverseny.”

A programot az 1829-ben, Skóciában tett utazás során felvázolt, de csak 1842-ben befejezett és bemutatott, a vadregényes táj és a történelmi emlékek élményétől ihletett, magával ragadó 3. „Skót” szimfónia zárja. A Farkas Ferenc Sorozat romantikus nyitóestjét az együttes művészeti vezetője, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester dirigálja, aki néhány kulisszatitkot is elárult: “Vezénylési szempontból jelent némi kihívást, ugyanakkor a megvalósításuk legnagyobb része – mint oly sokszor – a zenekar vállán nyugszik. Miközben elképesztő az egyéni felelősség, és nagyon áttetsző az anyag, egy olyan teljes azonosultság kell a muzsikusok és a karmester között, ami nélkül ez semmiképpen nem tud megvalósulni. Ha bárki is egy kicsit hosszabb hangot játszik, vagy később indít el valamit, akkor azonnal biccen ez az óriási egymásrautaltság. Amikor viszont teljesen azonos pulzusszámon, teljesen azonos izomtónussal, teljesen közös zenei formálásokkal, lendületekkel és hangsúlyokkal szólalnak meg ezek a területek, akkor az semmihez sem hasonlítható.”

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar nagyzenekari sorozatának nyitóestje szeptember 4-én 19 órakor kezdődik a Vörösmarty Színházban.

(ARSO)