A 2024-es esztendő jelentős változást hoz az öttusa és az öttusázók világában: a lovaglás helyett az akadályverseny kerül be az összetett sportág programjába. Az Alba Volánnál a szakosztály ifjú versenyzői csütörtökön délután próbálhatták ki a Börgöndi úti sportkomplexumnál kialakított OCR pályát, ami a második kialakított létesítmény az országban.

Az öttusa egy összetett versenysport, amelynek szépségét és egyben nehézségét is adja az a kihívás, hogy több sportágban kell bizonyítani az egyéni, csapat- vagy éppen váltóversenyeken. A modern pentatlon történetében már volt egy jelentős szabálymódosítás, amikor a kombinált futás-lövészet számot bevezették, most pedig ismét egy meghatározó változás előtt állnak: a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglást az akadályverseny váltja fel.

Erre készülve, a Magyar Öttusa Szövetség támogatásával az Alba Volán SC és a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztály is kialakított a Börgöndi úti sportkomplexumában egy akadálypályát, így a fehérvári versenyzők már hazai terepen is készülhetnek az új kihívásokra.

Mészáros Attila alpolgármester Balogh Gábor elnöknek és a MÖSZ-nek is köszönetet mondott a fehérvári szakosztály számára biztosított lehetőségért és jó munkát kívánt az edzőknek és a versenyzőknek. „A Volán Fehérvár az ország kiemelkedő öttusa szakosztálya volt a múltban, az a jelenben és bízunk benne, hogy a jövőben is meghatározó szerepe lesz a magyar öttusasportban. Nagyon fontos, hogy ez a bázis is rendelkezzen minden infrastrukturális lehetőséggel ebben az új sportágban, és hogy a versenykörülményeket imitálva a fiatalok a lehető legjobban tudjanak felkészülni.” – emelte ki Mészáros Attila, valamint megerősítette: megkezdődött a közös gondolkodás, hogy az önkormányzat segítségével hogyan lehet még bővíteni a lehetőségeket, segítve az utánpótlás-korosztályokat. Szeretnék, ha Vörös Zsuzsa vagy Kovács Sarolta nyomdokaiba léphetnének a fiatalok.

Ottusa akadalypalya avat1

Tóth István, az Alba Volán SC elnöke megköszönte Székesfehérvár Önkormányzatának eddigi támogatását, amellyel az Öttusa Szakosztály működését segítette, és hogy most, a további lehetőségek kialakításán is közösen dolgozhatnak.

Az országban a fehérvári a második edzőpálya, ami kihelyezésre került – erősítette meg Vörös Zsuzsanna, a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztály igazgatója. „Nagyon örülünk, hogy ez a pálya olyan lehetőségeket fog biztosítani versenyzőinknek, hogy fel tudjanak készülni a korosztályos versenyeikre. Hiszen ebben az évben a felnőttek még a lovaglásra kell, hogy készüljenek, viszont a juniorok és a fiatalabb korosztályok már az OCR pályákat fogják használni.” – mondta el a szakosztályigazgató.

Az akadálypályát a nemzetközi szövetség által kiadott ajánlások alapján alakították ki. Elsőként junior Európa-bajnok versenyzőjük, Gyugyi Laura ment végig az OCR pályán, majd a fiatal öttusázók is birtokba vették a terepet. Csütörtök délutáni edzésükön már a majomlétra, az óriáskerék, a buzogány és a további elemek használatának kihívásaival ismerkedtek.

(Fotó: Simon Erika)