Csütörtöktől, azaz február 1-jétől Fejér vármegyében is az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer áll a betegek rendelkezésére. Székesfehérváron a felnőtt orvosi ügyeletet a 2067-es számú rendelőben a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Sürgősségi Osztálya felől lehet megközelíteni. A gyermekügyelet a Gyermekosztály ambulanciáján lesz elérhető. Székesfehérvár Önkormányzata 15 millió forinttal járult hozzá az ügyeleti helyszínek kialakításához – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet dr. Cser-Palkovics András polgármester, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője és dr. Jászkuti Ákos, a Mentőszolgálat közép-dunántúli regionális igazgatója tartott hétfőn.

Február 1-jétől Fejér vármegyében is az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer kezdi meg működését, amelynek legfontosabb célja, hogy a betegek kiszámítható, egyszerűen hozzáférhető és magas színvonalú ellátást kapjanak a vármegye minden településén. A Székesfehérvári Mentőállomáson hétfőn délelőtt tartott sajtótájékoztatón Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője ismét felhívta figyelmet, hogy ha éjszaka valamilyen probléma adódik, mielőtt otthonról elindulna bárki, érdemes a 1830-as, az országban egységes ügyeleti telefonszámon kapcsolatba lépni a szakemberekkel. Egy, a protokoll szerint összeállított kérdéssor feltevését követően döntenek arról, hogy ügyeleti kocsit küldenek és a beteg otthonában orvosolják a bajt, vagy ha olyan súlyos a helyzet, rögtön küldik a mentőt.

Alapellatas uj2

Fejér vármegyében továbbra is két olyan telephely működik, Székesfehérvár és Dunaújváros, ahova a betegek bemehetnek éjszaka, ha erre van szükségük. Erről dr. Jászkuti Ákos, az Országos Mentőszolgálat közép-dunántúli regionális igazgatója hozzátette: a betegek igényeihez, szükségleteihez alkalmazkodva hétköznapokon 16-22 óra, hétvégén pedig 8-14 óra között háziorvosi ügyelet áll rendelkezésre Fejér vármegye 5 pontján (Bicske, Enying, Mór, Sárbogárd, Velence), majd 22 óra után ezt az ügyeletet az Országos Mentőszolgálat biztosítja. Bármelyik ügyeleti telephelyre be lehet menni a beteg gyermekkel hétközben 16-22 óra között, míg hétvégén Székesfehérváron 8-20, Dunaújvárosban 8-14 óráig rendelkezésre állnak a szakemberek. Az igazgató kiemelte, hogy Székesfehérvár támogatásának köszönhetően sikerült a kórházban, illetve a kivonuló szolgálat tekintetében is olyan feltételeket biztosítani a kollégáknak, amelyek vonzóak számukra és a betegek megelégedésére szolgálnak.

Korhaz FM 24 1

Jelentős változás lép életbe az orvosi ügyeleti rendszerben csütörtöktől, így nagyon fontos, hogy ne rutinból cselekedjünk, ha valami baj történik, hanem kövessük az új struktúra szerinti utasításokat és e szerint járjunk el – hívta fel a figyelmet Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette, az eddig megszokott háziorvosi ügyeleteket új helyszínen találják meg a panasszal érkezők. A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Sürgősségi Osztályán kialakított felnőtt, illetve a Gyermekambulancia (Seregélyesi út) mellett helyet kapott gyermek ügyeleti rendelők, valamint az orvosi pihenőszoba kialakításához Székesfehérvár Önkormányzata 15 millió forinttal járult hozzá. Az Orvosok Házával kapcsolatban hozzátette, hogy a tervek szerint a kistérségi társulástól a város megvásárolja az épületet, és egy évre használatba adja a Mentőszolgálatnak. A ház továbbra is egészégügyi feladatokat lát el, és február 1-jétől továbbra is itt érhető el a fogorvosi ügyelet. Elhangzott az is, hogy az ügyeleti alapellátást eddig ellátó szakdolgozók és sofőrök közül többeket az Országos Mentőszolgálat foglalkoztat tovább.

A sajtótájékoztatót követően a kórház megbízott vezetője, dr. Kovács Attila mutatta meg az új rendelési helyszíneket.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)