Hétfőn délelőtt sajtónyilvános esemény keretében zárult le a Fehérvár Tüdeje program II. üteme. A Zöld Város – Fehérvár Tüdeje fejlesztési program célja, hogy erdősítéssel, pihenőparkok kialakításával ellensúlyozza a város extenzív fejlődését. Az Alsóvárosi réten a természetes gyepfoltok megtartása mellett pihenőpark, gyalogos úthálózat és kiszolgálóhelyiség is épült, valamint erdészeti facsemetéket és 868 darab park- és sorfát ültettek.

Teljes egészében elkészült a Fehérvár Tüdeje második ütemének nagyszabású zöld- és rekreációs területfejlesztési programja az Alsóvárosi réten. A projekt keretében az értékes élővilágot rejtő természetes gyepfoltok megtartása mellett, a terület adottságaihoz igazodóan, kertészeti módszerrel 868 darab park- és sorfa elültetésére került sor, valamint 15 hektár területen erdészeti facsemeték telepítése történt. Kialakításra került továbbá egy 200 négyzetméter alapterületű kiszolgálóépület, amelyről remek kilátása nyílik a területre, egy játszótér, valamint egy 50 férőhelyes parkoló, gyalogos úthálózat és ösvény is. Az ösvények mentén több padot, pihenőhelyet helyeztek ki. A terület fejlesztése kétmilliárd forint összegű, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból valósult meg a TOP-6.3.2-16-SF1-2018-00002 pályázat keretében.

Alsovarosi ret2

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a hétfő reggeli bejáráson elmondta: a Fehérvár Tüdeje projektben minél több zöldterület megmentésével és kialakításával szeretnék ellensúlyozni a város terjeszkedését, miközben egy, a szabadidő eltöltését és a rekreációt is szolgáló erdőt, parkot alakítottak ki. Elmondta, hogy a rét közel 100 hektáros területe korábban magánkézben volt és ipari beépítésre szánták, de a Modern Városok Program keretében a Magyar Kormány segítségével sikerült megvásárolni. Ezt követően a rétet átminősítették, majd Európai Uniós forrásból megvalósult a fejlesztés, melynek eredményeképpen, a természetes gyepfoltok megtartása mellett egy szabadidő eltöltésére és sportolásra egyaránt alkalmas park épült. „Gyakorlatilag egy új park jött létre Székesfehérváron. Ez összefügg a palotavárosi területekkel, így egy zöld folyosó, körgyűrű alakul ki ezen a területen, rekreációs és klímavédelmi céllal egyaránt.” – nyilatkozott a városvezető, aki elmondta, hogy a napokban az épület használatbavételi engedélye is megérkezett, azt pedig nagy öröm látni, hogy a fehérváriak már birtokba is vették a rétet.

Alsovarosi ret3

A Bakony utca felől megközelíthető területen rendszeresen tartanak nordic walking foglalkozásokat, ösvényei pedig alkalmasak futáshoz és kutyasétáltatáshoz is. A projektről további információkat ide kattintva olvashatnak.

(ÖKK, fotó: Kiss László, Simon Erika)