Utolsó válogatójához érkezik február 15-én, csütörtökön a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny: az eseménynek az Öreghegyi Közösségi Ház ad otthont 14 órától. A hetedik válogatón fehérvári, móri, kápolnásnyéki, pákozdi, fehérvárcsurgói, seregélyesi, tordasi énekesek és zenészek mutatkoznak be a szakmai zsűri előtt.

Januárban indult a nagy hagyománnyal rendelkező verseny idei eseménysorozata: ebben a tanévben huszonnyolc iskola 661 diákja méretteti meg magát Fejér vármegyéből, csoportos és egyéni produkciókkal. A fordulók számos helyszínen zajlottak, lehetőség szerint közel a versenyzők lakhelyéhez – a megyeszékhelyen ez már a második válogató, és a jövő heti döntők is Fehérváron lesznek.

A csütörtöki, hetedik válogatón a szóló énekesek és zenészek, az éneklőcsoportok és a hangszerkíséretes éneklőcsoportok csaknem ötven produkcióval mutatkoznak be a szakmai zsűri – Husi Gyula népzenész, népzene-pedagógus, hangszerkészítő; Nádasdy Fanni népdalénekes, népzene-pedagógus és Páll Éva népzenész, népdalénekes, népzene-pedagógus – előtt. A zsűri tagjai nemcsak bírálnak, hanem segítenek a résztvevőknek és felkészítő tanáraiknak abban, hogy az énekes és hangszeres népzenei kincseinket minél hitelesebben tudják elsajátítani és tolmácsolni. A résztvevők a rövid szakmai értékelésen kívül az elért pontszámokról is tájékoztatást kapnak – a döntőbe való továbbjutásra a legmagasabb pontszámot elérőknek lesz lehetőségük. A döntők február 22-én és 23-án, csütörtökön és pénteken lesznek Székesfehérváron, az Öreghegyi Közösségi Házban.

Az előválogató és a döntők szabadon látogathatók, a közönség számára a belépés ingyenes. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap Népművészet Kollégiuma támogatásával valósul meg.

A fehérvári forduló résztvevőinek névsora és az előadott produkciók a www.fehervariprogram.hu/pesovar-verseny-2024-szekesfehervar-2 oldalon olvashatók.