Üzletszerűen elkövetett csalás vétség gyanúja miatt indult eljárás 2022 év végén, a Gárdonyi Rendőrkapitányságon, mivel egyre több sértettől érkezett bejelentés, hogy a Marketplace-en megvásárolni kívánt termékek nem érkeznek meg az előre utalást követően, valamint az eladó elérhetetlenné vált.

A hirdetésekben főként gyermek építőjáték készleteket, illetve elektronikai cikkeket és ruhaneműket kínáltak eladásra. A jelentkezőket arra kérték, hogy előre utalják el egy számlára az összeget, ezt követően majd elküldik a termékeket a megadott címre, azonban ez egy esetben sem történt meg.

A rendőröket a nyomok K. Richárdhoz vezették, akit 2024. január 17-én Pécsen elfogtak, gyanúsítottként hallgatták ki, házkutatás alkalmával számítástechnikai eszközöket foglaltak le. A nyomozás során megállapították, hogy K. Richárd több embert is beszervezett a csalások elkövetésébe. A 19 éves fiatal volt akit arra vett rá, hogy a bankszámláján keresztül jusson a megtévesztéssel szerzett összeghez, volt akit meggyőzött a könnyű pénzkereseti lehetőséggel kecsegtető „munkáról”, így bővítve az elkövetői kört és az áldozatok számát.

K. Richárd, P. Dominik és R. Ferenc közel 200 embert csapott be, így megközelítőleg 1,7 millió forint kárt okoztak.

Amennyiben minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon.

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információk, aktualitások és tanácsok a KiberPajzs oldalán találhatók.

(FVMRFK, a fotó illusztráció)