Dicsőségfalat avattak szerdán a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Technikumban az iskola legjobb sportolói és az intézmény városszerte ismert, egykori legendás tanára, Demeter Vilmos tiszteletére. A jeles eseményre a Széchenyi 85 éves fennállását ünneplő, jubileumi évben került sor. Az Önkormányzat nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester méltatta Vili bácsi egykori diákjainak, családtagjainak és sporttársainak összefogását.

Mostantól már nem csak az iskolai sportcsarnok és egy emléktába, hanem dicsőségfal is őrzi Demeter Vilmos nevét a Széchenyiben. A csarnok előterében három tabló látható, egyik az iskola meghatározó testnevelőjének, Székesfehérvár Díszpolgárának életútját mutatja be, a másik kettőn pedig sportáganként felsorolják azt a 138 sportolót, akik kiemelkedő eredményeikkel dicsőséget hoztak az iskolának és Székesfehérvárnak.

A 2013 júniusában, 94 évesen elhunyt Vili bácsit tanítványai tisztelték, becsülték, rajongásig szerették. Személye és tevékenysége jóval túlmutatott az intézmény falain, hiszen ő honosította meg Székesfehérváron a kosárlabdát és az öttusát, illetve ötszörös magyar bajnok atléta is volt. Munkásságát számos elismeréssel méltatták.

Az avatáson szép számmal részt vettek az iskola oktatói, volt és jelenlegi tanulói.

Demeter emlektabla2

Dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, hogy nagyon meghatódottan jött az eseményre, egyúttal köszönetét fejezte ki a kezdeményezést megvalósító egykori diákoknak és tanároknak. „Egészen biztos, hogy a 85. jubileumi esztendő sem fog nyomtalanul eltűnni. Itt marad a dicsőságfal, melyet a sportcsarnokba berohanó, vagy onnan kirohanó diákok megnézhetnek, és rájöhetnek, hogy valóban egy nagymúltú intézménybe járnak.” – fogalmazott. Hozzátette: Demeter Vilmos – vagy ahogy a legnagyobb tisztelettel és szeretettel hívták, Vili bácsi – sokat adott az iskola és a város közösségének, meghatározó személyisége és nagybetűs polgára volt Székesfehérvárnak. A tablók nagyon sok olyan sportoló nevét megörökítik, akik Széchenyisek voltak és különböző sportágakban nagyszerű eredményeket értek el iskolai, városi, országos vagy nemzetközi versenyeken.

Poór Mária, a Széchenyi igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettese beszédében hangsúlyozta, hogy náluk mindig jelen volt a sport szeretete. Az iskolába érkező vendégek mindig rácsodálkoznak arra a több mint 100 kupára, melyet a tanulók gyűjtöttek össze versenyeredményeikkel. A sikerekben szerepe volt az inspiráló környezetnek és a tanárok elhivatottságának is. Demeter Vilmos meghatározó példa az iskola sportéletének alakulásában. 1943 és 1979 között főállású tanárként, majd még 20 évig nyugdíjasként dolgozott azért, hogy a diákjai megszeressék a sportot, kötődjenek az iskolájukhoz és egymáshoz. Tanítványai évek múlva is figyelemmel kísérik az intézmény életét, ápolják egykori tanáruk és edzőjük emlékét. Ők voltak a mozgatórugói a sportcsarnok névadásának és a táblaavatásnak is.

Ugyancsak köszöntötte a résztvevőket Korecz Tibor egykori Széchenyis tanuló, aki tevékenyen közreműködött az emlékfal létrehozásában. Mint fogalmazott, Vili bácsi olyan pedagógus volt, aki azon túl, hogy a testnevelést tanította, figyelemmel kísérte és segítette diákjainak életútját. „Jó hangulat volt akkor, előfordult, hogy az egykori kosarasok a szünetben, a szertárban megszegtek egy kétkilós kenyeret, megkenték zsírral és így falatoztak.” – idézte fel példaként. Korecz Tibor köszönetét fejezte ki Demeter Vilmos családtagjainak, Székesfehérvár polgármesterének és mindenkinek, aki segített az emlékfal létrehozásában.

Demeter emlektabla1

A tablók leleplezése után a résztvevők megkoszorúzták a Sportcsarnok falán található Demeter Vilmos emléktáblát.

(Fotó: Kiss László)