A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) a turisztikai idényben megnövekedett rendőri feladatok eredményes végrehajtása érdekében jött létre, amely Somogy, Zala és Veszprém vármegyében a Balaton-parti, Fejér megyében pedig a Velencei-tó térségében működő rendőrkapitányságok tevékenységét hangolja össze. A feladatok koordinációját 2024-ben a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság végzi június 1-je és szeptember 15-e között.

A bizottság elsősorban a balesetek, a bűncselekmények és a szabálysértések megelőzését, felderítését, a rendőri feladatok hatékony és szakszerű végrehajtását tűzte ki célul az idegenforgalmi szempontból frekventált tóparti területeken.

A konferencia keretében május 22-én megvalósuló szezonnyitó értekezletet Dékány Balázs r. dandártábornok, rendőrségi tanácsos, Veszprém vármegye rendőrfőkapitánya nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a bizottság kiemelt feladata a nyári időszakban a Balaton és a Velencei-tó térségében élők, illetve az ide látogatók közbiztonságérzetének növelése.

A BKKB soros elnökeként Anda György r. ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese ismertette a felkészülés helyzetét a rendőri feladatok összehangolt és eredményes végrehajtása érdekében. Kitért arra, hogy a gyalogos járőrök mellett lovas, kutyás, motoros és kerékpáros rendőrök is látnak el szolgálati feladatokat a tópartokon. Ezeken túl pedig biztosítják a nyári rendezvények, fesztiválok, egyéb események zavartalanságát, illetve a frekventált területeken folyamatosan ellenőrzéseket hajtanak végre.

A rendezvény zárásaként dr. Kuczik János Zoltán r. vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hogy a rendőrség idén is megerősítő erőkkel biztosítja a nyaralók nyugalmát a turisztikai szezonban.

(VVMRFK)