Nagyszabású közösségi programmal és belvárosi felvonulással ünneplik meg idén az állatok világnapját Székesfehérváron. A jeles alkalom tiszteletére összefogott a HEROSZ Fehérvári Állatotthona és a Castrum Hotel Székesfehérvár (korábban Novotel). Október 4-én, szerdán 18.00 órától az állatbarát szálloda kertjében lesz ünnepség, majd 18.30 órakor indul a belvárosi felvonulás. Szeretettel hívnak és várnak minden csatlakozni szándékozó állatbarátot, kedvenceikkel együtt – hangzott el a hotelben tartott beharangozó sajtótájékoztatón.

Idén 31 éves a HEROSZ Fehérvári Állatotthona. A menhely munkatársai, önkéntesei, támogatói rendszerint minden évben megrendezték október 4-én a belvárosi fáklyás felvonulásukat, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra. A COVID óta a most szerdai lesz az első összejövetel.

Október 4-én, szerdán 18.00 órakor a Castrum Hotel Székesfehérvár udvarára várják az állatbarátokat, szimpatizánsokat, akik jöhetnek négylábú kedvenceikkel együtt, de akár nélkülük is. A résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönti, majd Krepsz Gyöngyi, az állatotthon vezetője rövid képes beszámolót tart az elmúlt több mint három évtizedről, az elért eredményekről. 18.30 órakor a résztvevők a hoteltől indulva az Ady Endre utca – Fő utca – Országalma útvonalon haladnak majd. Korábban fáklyás felvonulás volt, most viszont azt kérték a résztvevőktől, hogy használjanak fejlámpát, telefonjuk lámpáját vagy más világítóeszközt. Szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt!

Pfeffermann Gábor, a négycsillagos Castrum Hotel Székesfehérvár igazgatója megtiszteltetésnek nevezte, hogy csatlakozhatnak a kezdeményezéshez a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Arról beszélt, hogy a szálloda 2023. október 1-jétől a független magyar szállodaüzemeltető cégcsoport, a Hotel & More Group szállodái közé tartozik. A legtöbb szállodájuk állatbarát, és kedvencekkel együtt fogadja a vendégeket. Budapesti központi irodájuk szintén kutyabarát munkahely, minden kolléga magával hozhatja kedvencét. Fontos számukra az erdők megőrzése is, ezért a hosszútávú zöld stratégiájukba beépítették acégcsoport, ezen belül a szálloda karbonsemlegességét. Vendégeiknek lehetőségük van arra, hogy facsemetéket vásároljanak, melyekkel a pusztavámi, pusztulóban lévő fenyves és akácos erdő rossz állapotú fáit cserélik ki. Az így kialakított vegyes állomány 90-110 évig is fenntartható.

Allatok vilagnapja sajto2 kutya

Lehrner Zsolt alpolgármester üdvözölte azt a társadalmi szerepvállalást, amit egy piaci szereplő tesz egy jó ügy érdekében. Felelevenítette, hogy az állatok világnapja gondolata egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretében merült fel először. Az október 4-e pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje halálának napja, egyúttal emléknapja. Úgy fogalmazott, hogy az állatvédelem egyik nagy bástyája a HEROSZ Állatotthon, amelynek nagyon sokat köszönhet az egész város. A menhely kimagaslóan sokat tesz a szemléletformálásért, az állatok mentéséért és rehabilitálásáért.

Krepsz Gyöngyi, a HEROSZ Állatotthon vezetője kiemelte, hogy az elmúlt 31 évben a feladataik, kihívásaik nagyon sokat változtak, azonban egy dolog mindig ugyanaz maradt: továbbra is nagyon magas a mentésre szoruló állatok száma. Köszönetét fejezte ki munkatársainak, akik az önkéntesekkel közösen, kitartó lelkesedéssel végzik a munkájukat az év minden napján, a támogatók segítségével.

Elmondta, hogy a COVID elvitte a tartalékaikat, az energiaárak pedig egyenesen válságos helyzetbe sodorták a menhely működését. Öröm azonban, hogy alapítványuk idén először tudott saját jogon adó 1%-ot gyűjteni, ami 17 millió forintot jelent. Életmentő volt Székesfehérvár Önkormányzatának plusztámogatása és a nagyobb összegű magánadományok is. A német támogatók a korábbinál kisebb mértékben tudnak segíteni, mivel sok kutyát átvesznek a háború sújtotta Ukrajnából, ám ez a támogatói kör továbbra is fontos. Minden pályázati lehetőséget igyekeznek megragadni, azonban idén elmaradtak a kifejezetten a menhelyek működtetésére szóló kiírások, és nem lehet pályázni munkabérre sem. Kiadásaik legnagyobb tételét a rezsi jelenti.

Krepsz Gyöngyinek és munkatársainak folyamatosan változó kihívásokkal kell szembenézniük. Például nincs hatósági ellenőrzés, a bekerülő kutyáknak mindössze 29 százaléka chipezett. A macskák esetében pedig az emberi beavatkozásnak – a kóbor állatok etetésének – köszönhetően jelentősen megnőtt az egyedszám, a cicák könnyebben, gyorsabban, nagyobb egyedszámban szaporodnak. A HEROSZ Fehérvári Állatotthonában évente 400-500 ivartalanítást végeznek, és nagy hangsúlyt fektetnek a szemléletformálásra a felnőttek és a gyerekek körében egyaránt.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)