A nyári napozás, strandolás, utazás során a gyakori figyelemfelhívások ellenére még mindig kevesen és keveset gondolnak arra, hogy az UV-sugárzás okán bőrük mellett a szemük egészsége is veszélyben foroghat megfelelő védelem nélkül. Tudni kell, hogy  az ultraviola (UV) sugárzás a napfény része, egy nagy energiájú, rövid hullámhosszúságú sugárzás. UVA, UVB, UVC típusa különböztethető meg. Annak ellenére, hogy a szem számára láthatatlanok, gondolnunk kell hatásaira. Bár az UV sugárzás nagy részét az ózon réteg kiszűri, a fennmaradó rész még mindig sok szemészeti probléma okozója lehet.

Nagy napfényterhelés a kötőhártya és a szaruhártya igen fájdalmas gyulladását okozhatja. Hosszú távon az UV sugárzás a kötőhártya elfajulását, a kúszóhártya kialakulását okozhatja, valamint a szemlencse elszürkülésében, a szürkehályog bizonyos típusának kifejlődésében is szerepet játszik. A látóhártyán, az éleslátásért felelős kis terület, a sárgafolt is érzékeny az UV sugarakra és a látható fény kék-lila tartományának intenzív sugárzására. Ennek a területnek a korai öregedése látásromlást okozhat.

Fontos tudni:

  • Az UV sugarak a felhőkön is áthatolnak
  • A nagy vízfelület, a friss hó az UV sugarak 80 %-át visszaverik, így a szembe jutó UV sugárzás megnövekszik. A hagyományos napszemüveg ilyen esetekben nem elegendő, mert az csak a direkt sugarakat szűri meg. A visszavert sugarak a szemüveg széle és az arc közötti részen bejutnak a szembe, ahol a szaruhártya szélén valamint a szemlencse szélén fókuszálódnak. Így a fény káros hatása a fókuszálás helyén felerősödik. Ezzel magyarázzák az utóbbi időben megnövekedett kúszóhártya és bizonyos szürkehályog típusok előfordulási gyakoriságának megnövekedését. Ezért a vízi és a téli sportoknál csak az arc formáját követő sportszemüveg viselése nyújt kielégítő védelmet az UV sugárzás káros hatása ellen. Kutatók tárták fel azt, hogy az antarktiszi missziók során kialakuló „hóvakság” a hagyományos napszemüvegek viselésére volt visszavezethető.
  • Egyes gyógyszerek fokozzák a napfény hatására kialakuló szem illetve látáskárosodás veszélyét (egyes antibiotikumok, fogamzásgátlók)
  • Az UV sugárzás káros hatásai az élet során összeadódnak, éppen ezért a gyermekek UV sugárzás elleni védelme kifejezetten fontos.

Milyen az ideális napszemüveg?

A szemüvegkeret illeszkedjen az archoz, a lencse legyen kellő nagyságú, 99 – 100 %-ban szűrje az UV fényt. A sötét színek a szembe jutó fénymennyiséget csökkentik, a pupilla megtágul, az éleslátás csökken. Ezért javasolt a polarizált napszemüveg lencse viselése. Ezzel tisztább képet kapunk, mert csökken a visszatükröződés (autóvezetésnél, horgászásnál, síelésnél előnyös) és a magas kontrasztnak köszönhetően jobb az észlelés és a mélységérzékelés. A szemüvegviselők tudják, hogy a minőségi, optikai korrekciót biztosító szemüveglencsék is 100 %-ban kiszűrik az UV sugarakat. Kontaktlencséket is elláttak már UV védelemmel de napszemüveg viselése így is ajánlott.

Különböző speciális színezésű napszemüveglencséket fejlesztettek ki kiterjesztett UV szűréssel: autóvezetéshez, a sebesség és száguldás kedvelőinek, szabadtéri sportokhoz, labdajátékokhoz, extrém sportokhoz, hósportokhoz és golfhoz.

(Forrás: Dr. Heksch Katalin szemész szakorvos, Prof. Dr. Minas Coroneo New South Wales egyetem szemész professzora.)