Az időjárás áthúzta a terveket, így Gorsium helyett az egykori Köztársaság Mozi helyén kialakított pazar létesítményben, a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban került sor a Floralia tavaszköszöntő ünnep programjait beharangozó sajtótájékoztatóra, melyen részt vett Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter, a Szent István Király Múzeum főigazgatója, Pokrovenszki Krisztián és a Gorsium Régészeti Park szakmai tanácsadója, Kovács Loránd Olivér.

A tájékoztatón elhangzott: idén is megérkezik Gorsiumba kíséretével Septimius Severus császár, hogy szemügyre vegye a virágzó Pannonia provinciát. Április 27-én és április 28-án időutazásra várja a látogatókat a Szent István Király Múzeum népszerű rendezvénye, a Floralia. A Gorsium Régészeti Parkban rendezett kétnapos eseményen többek között császári bevonulás, gladiátorjáték, kocsiverseny, ókori színházi előadás színesíti a programot, valamint a résztvevők elmerülhetnek a vásári forgatagban is.

Minden évben több ezren látogatnak ki tavasszal a táci Gorsium Régészeti Parkba, ahol a Floralia ünnep alkalmával az ókori Pannónia világa elevenedik meg a vendégek előtt. Az ókori Róma egyik leglátványosabb eseményét, a Flora istennő tiszteletére rendezett pompás ünnepségek hagyományát őrzi és eleveníti meg hosszú évtizedek óta a Szent István Király Múzeum népszerű rendezvénye. Idén április 27-én és 28-án várják a Floraliára a látogatókat a Gorsium Régészeti Parkban.

Floralia sajtaj24 2

„Reméljük, a jövő hétvégére visszatér a tavasz és igazi ünnep lehet Gorsiumban, hiszen az ókori római település maradványait őrző régészeti park minden évben különleges időutazásra hívja a látogatókat. A tavaszköszöntő ünnep, a Floralia minden korosztálynak kínál látnivalót és megfogható a közelségbe hozza a klasszikus antikvitást és élményszerűen mutatja be római kori kulturális örökségünket. A kültéri programok mellett érdemes lesz betérni a fogadóépület kiállítóterébe is, ahol különleges élményben lesz részünk, ugyanis ekkor már látogatható az „Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora” kiállításhoz kapcsolódó bemutató, amelyen az agyagkatonák lesznek láthatóak.” – invitálta a fehérváriakat és a környéken élőket az április végi programra Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere.

Floralia történetét Pokrovenszki Krisztián elevenítette fel. Mint elmondta, a rendezvény nagy múltra tekint vissza, hiszen Gorsiumban több mint négy évtizede elevenítették fel az ünnepet, ahol a kezdetben csak egyetlen szál, a látogatóknak átadott virág emlékeztetett az antik Róma rendezvénysorozatára. Az 1990-es évek végétől látványos programok, színházi előadás is várta az érdeklődőket. Sok év szünet után 2016-ban indult újra az egyik legnépszerűbb program a Floralia Gorsiumban. A park azért is különleges helyszín, hiszen hazánk egyik legjelentősebb római kori emléke, mely távol fekszik a mai civilizációtól, így lehetőség nyílik az ókori élet élményszerű, attraktív bemutatására, hangsúlyozta a Szent István Király Múzeum főigazgatója.

Floralia sajtaj24 3 PokrovenszkyK

A programokról részletesen Kovács Lóránd Olivér tájékoztatott. Annak idején Fitz Jenőék egy hármas forgatókönyvet alkottak, amelynek kiindulópontja Septimius Severus császár és kíséretének látogatása. Ez lesz idén ismét látható, és a hagyományos programelemek (gladiátorok küzdelme, a római légiók csatái) mellett tanúi lehetünk a tavaly hagyományteremtő szándékkal szervezett fogathajtó versenynek is. A gyerekek számos interaktív foglalkozásnak, kézműves programoknak és a kor hagyományait megidéző játékoknak lehetnek részesei, mindemellett tárlatvezetések kínálnak egész napos kikapcsolódást a gyönyörű természeti környezetben. Újdonság lesz a Látogatóközpont mellett táborozó hagyományőrzők bemutatója is, ahol többek között megpróbálhatnak rabszolgákra alkudni az időutazók. Az idei év díszelőadását Matuz János írta és rendezte. A Gorsiumi komédia vidám perceket szerez majd a nézőknek.

A helyszínre az autóval érkezőket egy ezer férőhelyes parkolóba irányítják majd a polgárőrök, ám idén is lehetőség lesz autóbusszal érkezni a helyszínre. A buszjegy (retúr) 800 Ft/fő.  A buszon jegyértékesítés nincs, csak az előre megváltott jeggyel van lehetőség utazni. A járatok az Autóbusz-pályaudvar melletti taxiállomásról indulnak Tácra mindkét mapon 9:30 és 11:00 órakor, visszafelé, Tácról Székesfehérvárra pedig 14:30 és 18:00 órakor.

Floralia sajtaj24 4 Kovacs Lorant Oliver muzeum

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a rendezvényre a jegyek elővételben, április 21-ig kedvezményesen megvásárolhatók online és a Fekete Sas Patikamúzeumban. Az április 21-ig váltott jegyek árából 10% engedményt adnak. Bővebben a www.szikm.hu oldalon találnak információt az érdeklődők.

Floralia – Tavaszköszöntő ünnep a Gorsium Régészeti Parkban
Részletes program: (mindkét napon)

9.00 Kapunyitás
10.00 Septimius Severus császár felvonulása
10.10 Septimius Severus császár bemutatása
10.20 Pannonia tartomány és Gorsium előkelői fogadják a császárt és kíséretét a Forum előtt és átadják az ajándékaikat. Az esemény fényét a „Róma a fény” című nyitótánc emeli
10.30 Áldozat bemutatása a császár és az ünnep üdvéért a díszkutaknál, amelynek a végén a császár átvonul a színházba
11.00 Gladiátorjáték a császár ajándékaként a tartomány népének, melyet Nemesist megidéző táncjáték zár
12.00 Kocsiverseny a színház mellett
12.30 Alaki szemle és formációs bemutató légiósokkal a légiós tábornál
13.00 – 13.45 Díszelőadás: Gorsiumi komédia. Írta és rendezte: Matuz János
14.00 Tárlatvezetés, Gorsium bemutatása
14.30 Kora római csatajelenet a Forum előtt
15.00 Késő római csatajelenet a Forum előtt
15.30 Áldozat az isteneknek, Flora istennőnek a természet újjáéledésért, amelyet gladiátor küzdelem koronáz meg
16.30 Tárlatvezetés, Gorsium bemutatása
18.00 Kapuzárás

Egyéb programok mindkét napon, 10.00 és 18.00 óra között:
Hagyományőrzők táborai: a tábori élet bemutatása, öltözet-, fegyver- és hadigép-bemutató, légiós kiképzés, kelta kiképzés, gladiátor kiképzés
Fesztivál ételek
Méz-, virág- és ékszervásár
Múzeumpedagógiai, régészeti és antropológiai programok
Ismeretterjesztő családi játékok és kézműves foglalkozások
Kovács bemutató
Hajózás a Sárvizen bemutató a római hajóreplika mellett
Római katonaság járőrözése egész nap
Lázongó kelták egész nap

(SZIKM, Media24, fotó: Mátay Balázs)