Határon innen és túlról érkezett U12-es futballcsapatok látogattak pénteken délután a Városházára. A Díszteremben dr. Cser-Palkovics András polgármester fogadta az I. Zakariás Kupára érkezett közel kétszáz gyermeket és kísérőiket. Az Aranycsapat budafoki legendája, Zakariás József tiszteletére rendezte háromnapos esemény szervezői a sport mellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gyerekek megismerjék Magyarország történelmi helyeit. Az esemény első résztvevői ma hazánk történelmi fővárosával ismerkedhettek meg.

Hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Budafoki Labdarúgó Klub a Zakariás Kupát. Az első alkalommal életre hívott tornával a szervezők egyrészt tisztelegni szeretnének a futball budafoki legendái, elsősorban pedig  Zakariás József előtt. Az olimpiai bajnok magyar labdarúgó, edző, az Aranycsapat balfedezete 35 válogatott mérkőzésen játszott. Az emlékezés és a neves elődök tisztelete mellett a másik cél, hogy az utánpótlás-korosztály olyan élményeket, tapasztalatokat gyűjtsön, amelyeket pályafutásuk végéig örömmel visznek magukkal.

Focistapalantak fogadasa2

A kétnapos esemény első napján, pénteken délelőtt lezajlottak a csapatmérkőzések, ahol a hazai U12-es csapat mellett pályára lépett a budapesti Erzsébeti SMTK, a Soroksár SC, az FC DAC 1904 Dunaszerdahely, a Munkács Futball Akadémia, a szatmárnémeti Partium Labdarúgó Akadémia, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia Csíkszeredából, valamint Szerbiából a topolyai TSC Futball Akadémia. A délelőtti találkozókat követően a csapatok ellátogattak Székesfehérvárra, ahol a Városháza Dísztermében dr. Cser-Palkovics András fogadta az utánpótlás-labdarúgókat, akik Kiss Norbert, a BMTE ügyvezető igazgatójának vezetésével érkeztek.

„Zakariás József, a budafoki suszter fia kiváló ember volt, aki mindig kiállt az elvei mellett. Szürke eminenciásnak tartották az Aranycsapatban, hiszen védekező játékosként adott egy zsugát az előtte állónak, majd utána Puskás és gól!” – idézte fel Zakariás alakját Kiss Norbert. Hozzátette, a sportolóról elnevezett tornával, amelyre a Kárpát-medencéből érkeztek a csapatok, hagyományt szeretnének teremteni azzal, hogy a sport mellett a gyerekek megismerjék Magyarország történelmét is.

Focistapalantak fogadasa3

Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az első alkalommal megszervezett találkozó első történelmi állomása Székesfehérvár lehet. Ennek a városnak nemcsak a történelme, hanem a sporttörténete  is nagyon gazdag múltra tekint vissza. A város polgármestere kiemelte, hogy az egyéni és csapatsportok eredményeiben benne vannak a jó alapokat lefektető elődök, a jelen sportolói és a gyerekek, akik az utánpótlást, a sportág jövőjét jelentik.

A köszöntőt követően a csapatok egy rövid sétát tettek a Városházán, majd a Belváros nevezetességeivel ismerkedtek meg. A fehérvári program a MOL Aréna Sóstó stadionban folytatódott, ahol a gyerekeket a gólkirály, Szabó József, a Videoton ’84-’85-ös UEFA-döntős csapatának csatára fogadta.

(ÖKK, Fotó: Simon Erika)