A július 31. és augusztus 8., kedd közötti időszakban végez földi, kémiai szúnyoggyérítést Székesfehérváron a Katasztrófavédelem – osztotta meg közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester. A városvezető a posztban kiemelte: a hagyományos, kémiai szúnyoggyérítés évek óta a Katasztrófavédelem hatásköre, azonban a biológiai szúnyoggyérítés tekintetében az önkormányzat is szerepet vállal. A teljes bejegyzést közleményünkben olvashatják.

„Múlt héten levélben kértem tájékoztatást a Katasztrófavédelemtől a városunkban esedékes szúnyogirtás ütemezéséről:

A válasz meg is érkezett, a Katasztrófavédelem várhatóan jövő héten, tehát július 31. és augusztus 8-a között fog földi, kémiai szúnyoggyérítést végezni, amennyiben az időjárási és egyéb körülmények is engedik.

Tekintettel az egyre szigorodó EU-s szabályokra és egyre kiemeltebb környezetvédelmi szempontokra, a biológiai szúnyogirtás jelentősége hatványozottan emelkedik, ezért folyamatosan keressük az ilyen megoldásokat és módszereket. Egyelőre nincs egyetlen technológia, mely képes önmagában hozni azt a hatékonyságot, amit a kémiai szúnyogirtás biztosít, azonban a különböző módszerek kombinációja nyújthat majd összemérhető eredményeket.

Bár a hagyományos, kémiai szúnyoggyérítés immár évek óta a Katasztrófavédelem hatásköre, a biológiai szúnyoggyérítés tekintetében önkormányzatunk szerepet vállal és fog is vállalni. Emellett Önöket is tisztelettel kérem, hogy egyénileg (különösen a kertes ingatlanok esetében) is végezzék el azokat az alapvető lépéseket, melyek visszaszorítják a szúnyogpopulációt. A legfontosabb, hogy nyílt, álló vizet lehetőség szerint ne hagyjanak a kertekben, hiszen ezek a legjobb szaporodóhelyei a szúnyoglárváknak.

                                                                                   dr. Cser-Palkovics András
                                                                                                polgármester”