Az idei nyár folyamán megújul a Nemzeti Emlékhelyen Szent István mauzóleumát díszítő hányatott sorsú, a kommunizmus ideje alatt majdnem megsemmisített, átfestett, 1939-ben készült Aba-Novák secco, amely a Szent Korona történetét és a Szent Jobb legendáját jeleníti meg.

NemzEml fresko rest2

Mint arról Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter tájékoztatott, már javában zajlik a nedvesedés következtében károsodott Aba-Novák secco restaurálása a Magyar Géniusz Program keretében és fenntartói támogatással. A rossz állapotban lévő tető felújítása után állhattak neki érdemben restaurálási folyamatnak, mivel nagyobb esőzések idején a fugák mentén már beázott a fal, kárt téve a secco-ban is. A munkálatokat Lángi József restaurátor végzi. A secco tisztítása tart jelenleg.

NemzEml fresko rest1

Az elmúlt években jelentős lépéseket tett már a nedvesedés megállítására a Szent István Király Múzeum: kiépítették és a város csatornarendszerére kötötték az ereszcsatornát, a következő szakaszban pedig az alulról jövő nedvesedés megszüntetése, enyhítése a cél.

A restaurálás őszre elkészül, így a mauzóleum és a secco méltó állapotban kapcsolódhat majd az ugyancsak hamarosan átadásra kerülő Kőtárhoz, Árpád-ház kutatóintézethez és látogatóközponthoz.