A gyermekvédelem, a gyermekjóléti és a szociális ellátás területét érintő javaslatcsomagot állított össze az a munkacsoport, amelynek tagjai e feladatokat ellátó önkormányzati, állami és egyházi fenntartású intézmények képviselői. Székesfehérvár Közgyűlése áprilisi ülésén tárgyalja majd a továbbképzést, oktatást, infrastrukturális fejlesztést, intézménybővítést és anyagi természetű elismerést, illetve támogatást is tartalmazó javaslatot – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban tartott Mészáros Attila alpolgármesterrel és Tisztl Henrikkel, a Központ vezetőjével közösen.

Székesfehérvár Önkormányzatának feladata a gyermekvédelmi alapellátás megszervezése, amelyet az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, illetve a Családok Átmeneti Otthona intézményein keresztül valósít meg. A jelzőrendszer és az alapellátás területén magas szintű szakmai kompetenciával rendelkező kollégák munkájának köszönhetően jól működik. A szakellátással eddig is szoros együttműködése volt az önkormányzatnak és intézményeinek, ezt az együttműködést szeretnék még erősebbé, hatékonyabbá tenni. Ennek érdekében a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Vármegyei Kirendeltsége, a Gyermekvédelmi Központja, a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat, a Befogadlak Baptista Gyermekotthon, a Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, a Családok Átmeneti Otthona és Székesfehérvár MJV Polgármesteri Hivatala munkacsoportot hozott létre.

Szoc csomag2 CserPA

Az előzményekről szólva Székesfehérvár polgármestere elmondta, február-március fordulóján arra kérte a szociális szektor szakembereit, hogy üljenek le egy asztalhoz, és egyeztessenek arról, hogy a gyermekvédelem és a szociális ellátás vonatkozásában hol tartanak, milyen további lépésekre lenne szükség akár a szakmai, akár az anyagi megbecsülés területén. A város jól működő intézményrendszere széles területet lát el, és a napi feladtok mellett választ kell adnia az újonnan megjelenőkre is – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. Az elmúlt években nagy előrelépés történt állami döntések és állami finanszírozás mellett az egészségügyben és a pedagógus életpálya modell kapcsán. „Bízom benne, hogy ez hamarosan a szociális területen is meg fog valósulni, de addig is Székesfehérvár Önkormányzata a lehetőségeihez mérten mindent megtesz annak érdekében, hogy a szakemberek e tekintetben is érezzék a társadalmi megbecsülést. A cafeteria juttatást idén megemeltük 205 ezer forintra, illetve az idei költségvetésben is fenntartottuk a hűségjutalom rendszerét. Az áprilisi közgyűlésen azt javasoljuk majd, hogy a szociális szektorban dolgozók április 1-jétől havi 50 ezer forintos bérkiegészítésben részesüljenek.” – tájékoztatott a városvezető.

A munkacsoport által elkészített javaslatcsomagot Mészáros Attila alpolgármester ismertette. A szakma képviselői széleskörű gondolkodásának köszönhetően az oktatási, képzési, tárgyi és bérfejlesztési témák mellett a támogatói programok bővítése is helyet kapott a javaslatcsomagban. Mint mondta, a szakmai esetmegbeszélések a székesfehérvári kisgyermekekkel foglalkozó észlelő- és jelzőrendszeri intézmények erősítését, a sérülékeny csoportok bántalmazásának felismerését, a bántalmazás megelőzését szolgálják. A májusban induló program elméleti és gyakorlati modulból áll, és 2025 tavaszáig valamennyi önkormányzat által fenntartott bölcsődében és óvodában megvalósul.

Szoc csomag2 MeszarosA

A tervek között szerepel a gyermekek átmeneti otthonának létrehozása. Székesfehérváron eddig nem működött ilyen intézmény. A következő hónapokban az önkormányzat megvizsgálja az intézmény létrehozásának tárgyi és személyi feltételeit, az intézmény működtetésének várható költségeit (normatíva-saját erő), az intézmény helyszínét és az ingatlan kialakításának költségeit. Az intézmény megalapításáról a fenti vizsgálatok eredményének tudatában az év végéig hozhatnak döntést.

A települési támogatási programok bővítésével további segítséget nyújtanak a Családok átmeneti otthonában élők részére, valamint bővülne évenként egyszeri támogatással az ápolást segítő települési támogatási program. A gyermekvédelmi szakellátásban részesülők részére egyszeri, 100.000 forintos támogatást nyújt a város azon 18. életévét betöltött fiatalnak, aki székesfehérvári középiskolában sikeresen befejezte tanulmányait, valamint megvizsgálják a kiléptető lakhatási program bővítését és egyéb támogatási lehetőségeket. Szeretnék elérni, hogy a szakellátásban dolgozók további szakmai támogatásban részesüljenek.

A sajtótájékoztatón Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője előremutatónak és sikeresnek nevezte az elmúlt egy hónapban végzett szakmai munkát és reményét fejezte ki, hogy mindez a jövőben is folytatódik. Köszönetet mondott a lehetőségért és a szociális területen dolgozó szakemberek munkájának megbecsüléséért.

(Fotó: Ostorházi Helga)