Immáron 10. alkalommal demonstrálták tehetségüket és tudásukat a sportok királynője, az atlétika nagy bajnokai a királyok városában, Székesfehérváron. A Gyulai István Memorial Magyar Nagydíj minden korábbinál talán nagyobb sztárparádét, olimpiai- világ- és Európa-bajnokokat vonultatott fel, akik a rekkenő hőségben is odatették magukat és kiváló eredményekkel nyertek, vagy álltak dobogóra.

A legnagyobb sztárok közül az egyaránt olimpiai aranyérmes távolugró, a görög Miltiadis Tentoglou, valamint a 400 méteres síkfutásban érdekelt Steven Gardiner is esélyeshez méltóan győzött, igaz, a görögnek alaposan feladta a leckét a jamaikai Gayle, aki negyedikre nagyot ugrott (8.24 m), de utolsó nekifutásra Tentoglou messzebbre repült (8.29 m.) , mint az éppen alábbi képünkön is látható.

GyulaiMemo23 1 Tentoglou win

Gardiner nemcsak ötödször nyerte meg a Gyulai Memorialt 400-on, de a világ idei legjobbját repesztve (43.74)! Itt fontos megjegyezni, hogy a magyar Molnár Attila remekelt, 44.98-as idejével 4. lett és olimpiai szintet futott, azaz biztosan ott lehet jövőre Párizsban.

GyulaiMemo23 1 YohanBlake

Hatalmasat küzdött a pályája csúcsán már túl lévő, 33 éves világbajnok 100-as sprinter, a jamaicai Yohan Blake, aki a „kis” Blake-et, a még csak 21 esztendős Ackeem-ot legyőzve nyerte meg a sportok királynője koronájának számító versenyszámot 10.04-es idővel. Minden idők harmadik leggyorsabb embere (9.69 mp), úgy diadalmaskodott, hogy a másik Blake idén már repesztett 9.89-et május végén, de a mezőnyben Pjai Austinnak is 9.89-es parádés ideje van már ebben az évben, miközben Yohan Blake még 10-en belül sem futott az idén még. Hiába, a rutin meg a tudás együtt sokat ér…

GyulaiMemo23 1 3000m Tindouft Firewu

Nagyot mentek a forróságban a 3000 méteres akadályfutás indulói is, nem véletlenül rogyott a földre a célba érkezés után szinte a teljes mezőny, beleértve az első két helyezettet, a marokkói Tindouft-ot és az etióp Firewu-t, pedig aztán, ha valahol, hát Afrikában, ahol ők élnek, igazán otthon van a forróság…

A kalapácsvetőknél Halász Bence a 3. lett, meg tudta szorítani a lengyel világbajnokot, Nowickit, akinek nem nagyon ment ma, de leginkább honfitársának, az olimpiai győztes Fajdeknek nem, aki érvényes dobás nélkül még a döntőbe sem került be!

GyulaiMemo23 1 MeszarosA

A magyar bajnokok, legjobbak közül női  100-on a fehérvári, de már fővárosi színekben versenyző Takács Boglárka 4 századra megközelítette országos csúcsát és az 5. lett, míg az Eb-ezüstös Kozák Lucának nagyon nem ment 100 gáton, de azért a 6. helye nemzetközi mezőnyben egyáltalán nem katasztrófa. Neki és minden versenyzőnek a helyszínen tapsolt a lelátón, s díjat is adott át a végén Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere.

Reméljük, lesz folytatás, lesz 11. Gyulai Memorial is Fehérváron!