Mint arról már többször beszámoltunk, megújul a Nemzeti Emlékhelyen Szent István mauzóleumát díszítő hányatott sorsú, a kommunizmus ideje alatt majdnem megsemmisített, átfestett, 1939-ben készült Aba-Novák secco, amely a Szent Korona történetét és a Szent Jobb legendáját jeleníti meg. A restaurálási folyamat megfelelő ütemben zajlik, néhány héten belül be is fejeződik.

Aba Novak secco felujit2

A munkálatok állásról a helyszínen tájékozódott a Szent István Király Múzeum főigazgatója, Pokrovenszki Krisztián társaságában Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és alpolgármestere, Róth Péter. Utóbbi kiemelte, hogy a nedvesedés következtében károsodott Aba-Novák secco restaurálása a Magyar Géniusz Program keretében és fenntartói támogatással valósul meg. A rossz állapotban lévő tető felújítása után állhattak neki érdemben restaurálási folyamatnak, mivel nagyobb esőzések idején a fugák mentén már beázott a fal, kárt téve a secco-ban is. A munkálatokat Lángi József restaurátor végzi.

Aba Novak secco felujit3

A restaurálás várhatóan e hónap végéig elkészül, így a mauzóleum és a secco méltó állapotban kapcsolódhat majd az ugyancsak hamarosan átadásra kerülő Kőtárhoz, Árpád-ház kutatóintézethez és látogatóközponthoz.